Йордан Методиев, по-известен като Джордан, е един от най-оборотните чалга изпълнители. Роден е на 15 март 1987 г. в София. Първите си песни издава като изпълнител на „Ара мюзик“, но през 2013 напуска и си налага творческа пауза от година. През 2015 г. подписва с „Пайнер“. Песните му бележат огромен успех, най-вече последният му дует с Емануела – „Купих ти сърце“. Попитахме талантливия певец дали обича да готви, а той ни затрупа с вкусни рецепти, които обича да приготвя в дома си.
Салата с авокадо и бекон
Продукти:
1 връзка зелена салата
1 авокадо
100 г бекон
3 с.л. слънчогледови семки
4 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
Сол
Начин на приготвяне:
Зелената салата се измива старателно и се нарязва на едри парчета или за по-лесно се накъсва. Поставя се в дълбока купа. Авокадото се обелва, семката му се отстранява и се нарязва на ивици. Прибавя се към зелената салата и двата продукта се овкусяват със сол, лимонов сок и зехтин. Беконът също се нарязва на ивици и заедно с белените слънчогледови семки се поръсва върху салатата.
Сьомга на фурна с копър и лимонов сос
Продукти:
400 г сьомга
50 мл. зехтин
1 с.л. брашно
50 мл. прясно мляко
1 щип. черен пипер
1/2 връзка копър
1 лимон
1 щип. сол
Начин на приготвяне:
Сосът за сьомгата се приготвя, като зехтинът и брашното се изсипват в тиган и се бъркат, докато брашното се разтвори и липсват бучици. След това се добавя прясно мляко, изцеден лимон, черен пипер и сол. Сосът се разбърква и с него се полива рибата. Пече се около 20 минути в гореща фурна при 200 градуса. Сервира се веднага и се поръсва с пресен копър.
Киш с гъби и спанак
Продукти:
За тестото:
1 1/2 ч.ч. брашно
125 г масло
1 ч.л. сол
3 с.л. прясно мляко
1 яйце
За плънката:
200 г спанак
250 г печурки
2 стръка зелен лук
200 мл. сметана
3 яйца
100 г сирене
5 с.л. пармезан
сол
3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
От маслото, брашното, солта, яйцето и прясното мляко се омесва гладко тесто. То се разточва и налага върху намаслена форма за киш, или кръгла тавичка. Изпича се на 180 градуса до готовност, като е желателно да се постави тежест върху него, за да се надигне при печенето. Изважда се от фурната и се оставя настрани. Зеленият лук се нарязва на колелца и заедно с нарязаните на полумесеци гъби се задушават в олиото. Добавя се размразеният и нарязан на много ситно спанак. Плънката се запържва, докато гъбите омекнат напълно и течността от тях и спанака изври. Посолява се и се оставя да се охлади. В купа се разбиват яйцата със сметаната и се добавят настърганият пармезан и натрошеното сирене. Прибавят се и охладените спанак и гъби. Плънката се разбърква много добре и се изсипва във формата за киша върху изпеченото тесто. Заглажда се и се пече при 180 градуса до готовност. Кишът е вкусен и топъл, и студен.
Протеинови палачинки
Продукти:
3 средно зрели банана
2 пресни яйца
1 доза протеин на прах, ако нямате протеин на прах, можете да използвате семена от чия и коноп като алтернативен източник на протеин
50 г овесени ядки, предварително смлени
1/2 с.л. краве масло, кокосово масло или други мазнини, подходяща за термична обработка
Начин на приготвяне:
Намачкайте с вилица бананите и ги объркайте заедно с яйцата.
Добавете в сместа протеина на прах и смлените овесени ядки.
В предварително загрят тиган разтопете мазнината.
Печете палачинките, докато придобият светлокафяв цвят.
Размерът на палачинките трябва да е около 10 см в диаметър.
Би трябвало да получите около 10 малки палачинки.
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ