Етиен Леви е един от любимците на българската публика, която го асоциира и като ядрото на емблематичната група „Трик”, и като самостоятелен изпълнител. Той е изключително творческа личност и това личи не само от подхода му в музиката, от танците на сцената, но и от всичко останало, с което се занимава в живота си. От години Етиен е и преподавател по „Поп и джаз пеене” в НБУ, освен това редовно се наслаждаваме на професионалното му присъствие и в топформати като „Като две капки вода”. Малцина знаят обаче, че Етиен е и много добър кулинар – особено пък на традиционни израелски ястия.
Кисели краставички ала Етиен
Необходими продукти:
10-литрова празна туба от минерална вода
5 кг. пресни корнишони
15 супени лъжици оцет
15 супени лъжици сол
Черен пипер на зърна
Чесън
Копър
1-2 люти чушки по желание
Начин на приготвяне:
След като сте намерили 10-литрова туба и сте изчистили от дръжките 5-те кг корнишони, измийте ги добре и ги поставете в тубата. След това може да добавите спокойно 15-те супени лъжици оцет и 15-те супени лъжици сол, а после и подправките – чесън, копър и евентуално, ако поискате – люта чушка. Наливате вода до гърлото, затваряте тубата и я разтръсквате. Правете това всеки ден.
Бисмарк чорба
Необходими продукти:
2 стръка праз лук
5 чаени чаши зелев сок
1 чаена лъжичка червен пипер
Сушени червени пиперки (сладки или лютиви)
3 супени лъжици растително масло
Начин на приготвяне:
Празът се нарязва на дребно и се залива с току- що наточения зелев сок. Прибавят се предварително запечените и натрошени пиперки, растителното масло и червеният пипер. Чорбата се разбърква и се оставя на студено до поднасянето й.
Тефтели – израелски телешки кюфтета в доматен сос
Необходими продукти:
½ кг телешка кайма
1 филия хляб
3 скилидки чесън
1 яйце
30 г. телешка мазнина
1 ½ ч.ч. пилешки бульон
2 с.л. доматено пюре
3 с.л. малцово брашно
1 с.л. захар
2 с.л. лимонов сок
Сол
Черен пипер
Начин на приготвяне:
Филийката, без кората, се накисва във вода и се отцежда. Пуска се заедно с телешката кайма (1/2 кг) и чесъна (3 скилидки) през месомелачката. Добавят се яйцето, солта, пиперът и всичко старателно се разбърква до получаването на еднородна смес. От нея се оформят топчета с големината на малко яйце. Топчетата леко се опържват от всички страни в горещо олио. Малцовото брашно (3 с.л.) се разрежда с горещия бульон (1 1/2 ч.ч.). Добавят се захарта (1 с.л.), доматеното пюре (2 с.л.), солта, пиперът и лимоновият сок. В получения сос се слагат тефтелите и се задушават в него под капак на слаб огън 20 минути.
Муртабак
Необходими продукти:
300 грама брашно
супена лъжица сода бикарбонат
една лъжица олио
190 мл вода
Начин на приготвяне:
Всички продукти се смесват и разбъркват, докато се образува жилаво тесто. То се разделя на осем топки, които се оставят в купа, напълнена до половина с олио. Оставят се да престоят половин час. След това се прави плънка - по ваш избор. Много вкусно става с плънка от сирене, сушени плодове (предварително накиснати във вода) и ядки. Топките се разстилат. В тях се слага плънката и се сгъват на правоъгълник. След това десертът се изпържва в олиото, където преди това е било накиснато тестото. Готовият муртабак се поръсва с пудра захар.
Еврейски ябълков сладкиш
Необходими продукти:
1 кг ябълки (по възможност по-кисели),
3 с.л. кафява захар
2 с.л. канела
3 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер (10 г)
1 ч.л. сол
1 ч.ч. олио
Сокът от един портокал
2 ч.ч. захар
2 ванилии
4 яйца
1 ч.ч. смлени на едро орехи
Начин на приготвяне:
Обелете ябълките, изчистете ги от семките и ги нарежете на кубчета. Смесете ги с кафявата захар и канелата. Оставете ги за 15 минути да починат. През това време направете тестото. Пресейте брашното. Сложете го в голяма купа и го разбъркайте със солта и бакпулвера. В друг съд изсипете олиото, сока, захарта и ванилиите и с вилица разбъркайте много добре. Прибавете към сухата смес и отново разбъркайте.
Добавяйте яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате хубаво до получаването на хомогенна смес, а след това сложете и орехите. В намаслена тава изсипете половината тесто, върху него сложете половината ябълки, покрийте ги с останалото тесто и завършете с ябълки. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий около час. Проверявайте сладкиша с клечка – когато клечката излезе суха, сладкишът е готов.
Подготви Анелия ПОПОВА