В кухнята с Eтиен Леви

В кухнята с Eтиен Леви

Етиен Леви е един от любимците на българската публика, която го асоциира и като ядрото на емблематичната група „Трик”, и като самостоятелен изпълнител. Той е изключително творческа личност и това личи не само от подхода му в музиката, от танците на сцената, но и от всичко останало, с което се занимава в живота си. От години Етиен е и преподавател по „Поп и джаз пеене” в НБУ, освен това редовно се наслаждаваме на професионалното му присъствие и в топформати като „Като две капки вода”. Малцина знаят обаче, че Етиен е и много добър кулинар – особено пък на традиционни израелски ястия.

Кисели краставички ала Етиен

Необходими продукти:

10-литрова празна туба от минерална вода

5 кг. пресни корнишони

15 супени лъжици оцет

15 супени лъжици сол

Черен пипер на зърна

Чесън

Копър

1-2 люти чушки по желание

Начин на приготвяне:

След като сте намерили 10-литрова туба и сте изчистили от дръжките 5-те кг корнишони, измийте ги добре и ги поставете в тубата. След това може да добавите спокойно 15-те супени лъжици оцет и 15-те супени лъжици сол, а после и подправките – чесън, копър и евентуално, ако поискате – люта чушка. Наливате вода до гърлото, затваряте тубата и я разтръсквате. Правете това всеки ден.

Бисмарк чорба

Необходими продукти:

2 стръка праз лук

5 чаени чаши зелев сок

1 чаена лъжичка червен пипер

Сушени червени пиперки (сладки или лютиви)

3 супени лъжици растително масло

Начин на приготвяне:

Празът се нарязва на дребно и се залива с току- що наточения зелев сок. Прибавят се предварително запечените и натрошени пиперки, растителното масло и червеният пипер. Чорбата се разбърква и се оставя на студено до поднасянето й.

Тефтели – израелски телешки кюфтета в доматен сос

Необходими продукти:

½ кг телешка кайма

1 филия хляб

3 скилидки чесън

1 яйце

30 г. телешка мазнина

1 ½ ч.ч. пилешки бульон

2 с.л. доматено пюре

3 с.л. малцово брашно

1 с.л. захар

2 с.л. лимонов сок

Сол

Черен пипер

Начин на приготвяне:

Филийката, без кората, се накисва във вода и се отцежда. Пуска се заедно с телешката кайма (1/2 кг) и чесъна (3 скилидки) през месомелачката. Добавят се яйцето, солта, пиперът и всичко старателно се разбърква до получаването на еднородна смес. От нея се оформят топчета с големината на малко яйце. Топчетата леко се опържват от всички страни в горещо олио. Малцовото брашно (3 с.л.) се разрежда с горещия бульон (1 1/2 ч.ч.). Добавят се захарта (1 с.л.), доматеното пюре (2 с.л.), солта, пиперът и лимоновият сок. В получения сос се слагат тефтелите и се задушават в него под капак на слаб огън 20 минути.

Муртабак

Необходими продукти:

300 грама брашно

супена лъжица сода бикарбонат

една лъжица олио

190 мл вода

Начин на приготвяне:

Всички продукти се смесват и разбъркват, докато се образува жилаво тесто. То се разделя на осем топки, които се оставят в купа, напълнена до половина с олио. Оставят се да престоят половин час. След това се прави плънка - по ваш избор. Много вкусно става с плънка от сирене, сушени плодове (предварително накиснати във вода) и ядки. Топките се разстилат. В тях се слага плънката и се сгъват на правоъгълник. След това десертът се изпържва в олиото, където преди това е било накиснато тестото. Готовият муртабак се поръсва с пудра захар.

Еврейски ябълков сладкиш

Необходими продукти:

1 кг ябълки (по възможност по-кисели),

3 с.л. кафява захар

2 с.л. канела

3 ч.ч. брашно

1 пакетче бакпулвер (10 г)

1 ч.л. сол

1 ч.ч. олио

Сокът от един портокал

2 ч.ч. захар

2 ванилии

4 яйца

1 ч.ч. смлени на едро орехи

Начин на приготвяне:

Обелете ябълките, изчистете ги от семките и ги нарежете на кубчета. Смесете ги с кафявата захар и канелата. Оставете ги за 15 минути да починат. През това време направете тестото. Пресейте брашното. Сложете го в голяма купа и го разбъркайте със солта и бакпулвера. В друг съд изсипете олиото, сока, захарта и ванилиите и с вилица разбъркайте много добре. Прибавете към сухата смес и отново разбъркайте.

Добавяйте яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате хубаво до получаването на хомогенна смес, а след това сложете и орехите. В намаслена тава изсипете половината тесто, върху него сложете половината ябълки, покрийте ги с останалото тесто и завършете с ябълки. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий около час. Проверявайте сладкиша с клечка – когато клечката излезе суха, сладкишът е готов.

Подготви Анелия ПОПОВА

Коментирай