5 прости навика, които увеличават шансовете ви да доживеете до 100 години

5 прости навика, които увеличават шансовете ви да доживеете до 100 години

Според Световната здравна организация, начинът на живот до голяма степен определя не само неговото качество, но и продължителността му

Да живееш дълго и да не старееш е мечта, която не е напускала хората от векове. 

Какви ли не мисли са спохождали човечеството в стремежа му да постигне дълголетие - еликсири на младостта, философски камък, магически ритуали...

Според Световната здравна организация, начинът на живот до голяма степен определя не само неговото качество, но и продължителността му. Може би и затова специалистите не спират да повтарят, че дълголетието зависи не само от гените, но и от ежедневните ни навици, храненето и спорта.

Столетници разкриват тайната на дълголетието: Никога не се женете и никога не... СНИМКИ

Разбира се, никой не гарантира нищо, но някои навици значително увеличават шансовете да посрещнете стотния си рожден ден  в добро здраве и с бистър ум.   

Вместо да търсите философския камък или да извеждате чудодейни формули, днес от jenata.blitz.bg ви предлагаме да се запознаете с пет прости привички, които ще ви помогнат да удължите живота си. 

Вземете си куче

Кучето е ключът към активния начин на живот. Ежедневните разходки не само поддържат здравословното ниво на физическа активност, особено важна за по-възрастните хора, но и предоставят възможност за социално взаимодействие.

Собствениците на кучета често завързват нови познанства и общуват, което помага за поддържане на психосоциалното здраве.

Никога не жертвайте съня си

Редовният и пълноценен сън е ключът не само към физическото, но и към когнитивното здраве.

Столетници разкриха храните, благодарение на които се радват на дълъг живот и пра-правнуци

Митът, че с напредване на възрастта хората имат нужда от по-малко сън, е развенчан от изследвания, които посочват, че хроничното безсъние при по-възрастни хора увеличава риска от развитие на Алцхаймер, сърдечни заболявания и диабет.

Никога не забравяйте, че битката за здрав сън е грижа за вашето бъдеще.

Не се отказвайте от нещата, които обичате

Изследванията потвърждават, че удължаването на професионалната активност може да увеличи продължителността на живота.

Любимата работа, която носи удовлетворение и себереализация, насърчава физическото и психическото здраве. Затова не бързайте да се разделяте с работата, която толкова много обичате. Това е инвестиция в дълъг и щастлив живот.

Разхождайте се  

Дори кратките бързи разходки могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето ви.

Диетоложка чукна 107 г. и разкри тайната на дълголетието си

Редовното ходене поддържат сърдечно-съдовата система и подмладяват организма. Най-добре е, ако споделите това преживяване с близките си. Така ще съхраните младостта не само на тялото, но и на душата си. 

Поставайте си интересни цели

Целта в живота е ключът към дълголетието и доброто самочувствие. Изследванията показват, че хората с ясна цел живеят по-дълго и се чувстват по-добре.

Намерете си нещо забавно за правене, което ви вдъхновява, и се придържайте към него. Това не само ще добави смисъл към живота ви, но и ще ви крепи, докато се стремите към стогодишнината си. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай