logo

7 признака, че менопаузата чука на вратата

7 признака, че менопаузата чука на вратата

Организмът предупреждава за бъдещите промени, дори няколко години преди този период да настъпи

Женската репродуктивна система има ограничения във функционирането. Овариалният резерв е заложен още в утробата. С годините броят на яйцеклетките намалява и не се попълва.

От 45-годишна възраст, в резултат на хормонални промени, функцията на яйчниците постепенно угасва. От този момент започва менопаузата.

В съвременното общество все още е обичайно менопаузата да се сравнява със заболяване. От една страна, дамите се страхуват от нея, от друга - сякаш се опитват да не забелязват признаците на приближаването й. 

5 правила за хранене, които удължават живота

Повечето жени преминават през менопаузата на възраст 51-53 години, като този период е индивидуален за всяка.

Организмът предупреждава за бъдещите промени, дори няколко години преди менопаузата да настъпи. И днес от jenata.blitz.bg ще ви запознаем с вас част от симптомите, които говорят, че организмът ви се готви да влезе в менопаузата.

Болка в гърдите 

Хормоналните колебания, с които женският организъм се сблъсква много преди менопаузата, могат да предизвикат чувство на подуване и болка в областта на гърдите. 

Смело хапвайте тези храни посред нощ – полезни са!

Освен това, по време на самоизследване, могат да бъдат установени уплътнения. Най-често това са безопасни образувания, но, разбира се, те все пак трябва да бъдат показани на лекаря.

Синини

По време на пременопаузата кожата става по-тънка и по-уязвима и онези микротравми, които преди са минавали без видима следа, вече могат да оставят големи и ярки синини по кожата.

Сухота и сълзене на очите

Сълзящите очи са знак, че на зрителните ви органи не им достига влага и те се опитват да компенсират липсата й по такъв отчаян начин. Хормоналният дисбаланс може да причини сухота в очите и замъглено зрение.

Окосмяване по лицето 

Друг признак на предстоящата менопауза е появата на допълнително окосмяване в областта на брадичката и над горната устна. А космите по главата, точно обратното, могат да станат по-сухи и късащи се. 

Сърцебиене  

Нарушенията на сърдечния ритъм са друг симптом на пременопаузата. Жените започват да изпитват колебания в адреналина и норепинефрина - невротрансмитери, които регулират сърдечната честота и кръвното налягане.

Направите ли тези 6 неща, ще доживеете до 100 години

Ето защо, ако забележите учестен пулс и високо кръвно налягане, трябва да се свържете не само с кардиолог, но и с гинеколог-ендокринолог.

Суха кожа 

Естрогенът помага на кожата да задържа влага. Когато той започне да става все по-оскъден, с жените се случва това, което някои козметици наричат ​​"обратен пубертет".

Акне, белене на кожата, зачервяване - всички тези "прелести", които мнозина си спомнят от тийнейджърските години, могат да се върнат в периода на пременопаузата.

Мигрени

Дори никога преди това да не сте страдали от мигрена, тя може да се появи по време на пременопаузалния период.

С възрастта дебелеем заради тези 6 причини

Една от причините за тежкото главоболие са хормоналните промени. Добрата новина е, че едва 5% от жените страдат от пременопаузална мигрена. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай