Когато човек остарява, това е придружено от появата на болка в цялото тяло – сива коса, бръчки и т.н. Заедно с това могат да възникнат и проблеми, свързани с възрастта, като сърдечни заболявания, остеопороза и когнитивен спад.
Ето защо хората се съветват да преминат към здравословна диета, богата на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни, които могат да поддържат физическото и когнитивното здраве.
„Особено си струва да обмислите включването на яйца в диетата си, тъй като те съдържат някои ключови хранителни вещества, които са важни за здравословното стареене“, това казва спортният диетолог на Elite Sports Тони Кастило пред Health Digest.
„Яйцата са добър източник на висококачествен протеин и отличен източник на витамин B12, както и на хранителни вещества, включително холин (25 процента от дневната стойност в голямо яйце) и витамин D (6 процента от дневната стойност в голямо яйце)“, посочва Кастило.
Проучване от 2018 г., публикувано в Journal of the American College of Nutrition, установи, че холинът и лутеинът насърчават ранното развитие на мозъка и могат също така да предотвратят когнитивен спад по-късно в живота.
Диетологът обяснява, че холинът е критичен за целостта на клетъчната структура и сигнализирането.
Проучване от 2024 г. в списанието Nutrients установи, че хората, които ядат яйца на средна възраст, имат по-висока когнитивна функция в по-късен етап от живота им. Дори мъжете над 60 години, които ядат повече яйца, се представят по-добре на тестовете за памет 16 години по-късно от тези, които ядат по-малко яйца.
Освен това яйцата са един от малкото естествени хранителни източници на витамин D, който, заедно с калция и някои каротеноиди, помага за поддържането на здрави кости. Възрастните хора, които ядат повече яйца, имат по-висока костна плътност, според проучване от 2021 г. в Journal of Mid-life Health.
Кастило също подчертава необходимостта от ядене на яйца, особено за по-възрастните хора, за да се компенсират промените в протеиновия метаболизъм.
„Яйцата ви дават всички основни аминокиселини в лесно смилаема и бионалична форма“, казва той. Освен това яйцата не повишават нивата на холестерола, както се смяташе преди. / jenata.blitz.bg