Изключително трудно е да си представим ежедневното си меню без яйца.
Това е евтин, достъпен, вкусен и лесен за приготвяне продукт, който най-често консумираме на закуска или добавяме към различни ястия и сосове.
Кокошите яйца са една от най-питателните храни на планетата. Според проучване на Тексаския университет, яйцата предизвикват усещане за ситост, карайки човек да приема по-малко калории.
Този продукт има най-балансираната комбинация от витамини, микроелементи и хранителни вещества, необходими на организма.
Диетолозите отбелязват, че яйцата съдържат много различни витамини. Теса богати на мазнини и протеини, както и калций, фосфор и лецитин, които подхранват мозъчната тъкан. В допълнение, в тях има калциферол, който е компонент на витамин D.
Колкото по-ярък е жълтъкът, толкова повече каротеноиди, които се превръщат във витамин А в организма, съдържа продуктът.
Едно или две яйца за закуска ще ви помогнат да изградите мускулна маса, да укрепите нервната система и да отслабнете: яйцата съдържат малко калории и са много засищащи.
Освен това ежедневната консумация на яйца ще подобри настроението ви, тъй като продуктът е богат на холин, естествено успокоително средство, което укрепва нервната система.
100 грама варени яйца съдържат около 20% от дневната норма на триптофан, който участва в производството на хормона на щастието серотонин.
Колко яйца обаче може да консумирате дневно? И до какви последици може да доведе ежедневната употреба на този продукт?
Според диетолозите, здравият човек може да яде до две-три яйца дневно. Те могат да бъдат алерген и не се препоръчват при хора с висок холестерол, панкреатит, проблеми с черния дроб и жлъчния мехур, гастрит. /jenata.blitz.bg