Феновете на кафето постоянно правят тези грешки, без да подозират за опасните последици

Феновете на кафето постоянно правят тези грешки, без да подозират за опасните последици

Напоследък учените са единодушни, че кафето все пак се отразява положително на здравето, но само ако употребата му е умерена

Кафето не е просто ободряваща напитка. То е цял ритуал, без който мнозина не могат да си представят утрото си.

Съществуват много сортове и методи на приготвяне на ароматната напитка, както и огромно количество противоречива информация относно ефекта й върху човешкия организъм.

Някои пишат, че кафето е полезно, други не спират да говорят за вредите му. Всъщност тук ключова роля играе умереността. 

Напоследък учените са единодушни, че кафето все пак се отразява положително на здравето. Но само ако употребата му е умерена. Защото излишъкът от кофеин може да навреди на организма. 

Категорично: Кафето е изключително опасно за мозъка

Ако искате да избегнете негативните последици, не трябва да пиете повече от четири чаши (400 мл.) кафе на ден. В този случай, разбира се, си струва да се вземе предвид и силата на напитката. В 400 мл. американо например се съдържа много повече кофеин от същото количество лате.

Прекомерната консумация на ободряващия еликсир води до нарушения на съня. Много хора обичат да казват, че могат и вечер да пият силно кафе и без проблеми да заспиват. Да, но така страда качеството на съня.

Кофеинът е силен стимулант. Някои са по-чувствителни към влиянието му, други - по-малко. Но една късна чаша кафе във всеки случай може да доведе до това на сутринта да се събудите с главоболие.

Големите дози кофеин силно натоварват сърцето, което може да доведе до смущения във функционирането на сърдечно-съдовата и нервната системи. Тези, които са склонни да вдигат високо кръвно, трябва да бъдат внимателни с напитката.

Пийте кафе с масло всеки ден и няма да повярвате какво ще се случи с тялото ви! СНИМКИ

Тези, които обичат да пият кафе сутрин на гладно, също трябва да внимават. Ароматната напитка повишава нивата на кръвната захар. Освен това може да изостри храносмилателните проблеми.

Пиенето на кафе веднага след хранене също не е добра идея. Факт е, че кафето може да попречи на храносмилателния процес и да доведе до чревен дисбаланс. Най-доброто време за любимата ви напитка е един час след закуска.

Между другото, психологът Майкъл Бреус, който е специалист по съня, смята, че е най-добре кафето да се пие 90 минути след събуждане. Факт е, че когато се събудим, нивото на кортизол (хормонът на стреса) се повишава. Именно той ни помага да излезем от състоянието на сън и ни подготвя за активно бодърстване.

Ако пиете кафе веднага след събуждане, няма да усетите особен прилив на сили, защото кортизолът вече е поел тази функция. И какво се случва? След час и половина ще посегнете към втората доза кафе, за да постигнете желания ефект.

Какво не е наред с нефилтрираното кафе?

Ако по време на приготвяне на напитката утайката от кафето остане твърде дълго в горещата вода, се отделят вещества, които повишават нивото на лошия холестерол. За да получите само ползите, е по-добре да преминете към филтърно кафе. То не е толкова кисело и подчертава фините вкусове на кафето.

Внимание, пиенето на кафе сутрин рано е опасно

При филтърното кафе водата минава през смлените кафени зърна без налягане, а само под въздействието на гравитацията. Процесът на варене отнема малко повече време, но резултатът си заслужава.

За разлика от еспресото, добре приготвеното филтърно кафе има чист и балансиран на вкус. И киселинността му е много по-ниска. 

Разтворимо кафе: да пиете или да не пиете?

Към разтворимото кафе обикновено посягат тези, които нямат желание и време да варят натурално.

Разтворимият продукт обаче може да съдържа хлорогенна киселина, която може да повлияе негативно на функционирането на сърцето. Освен това в него има и повече кофеин. Следователно честата консумация на разтворимо кафе предизвиква по-голяма зависимост.

6 причини, които ще ви накарат да зарежете кафето на секундата

По-добре е да не пестите време и пари и да си купите хубаво кафе на зърна, за да се възползвате максимално от ползите и насладата от напитката. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай