logo

Лекар развенча мита за ползите от пиенето на много вода и предупреди за голяма опасност

Лекар развенча мита за ползите от пиенето на много вода и предупреди за голяма опасност

По думите на Серкан Йълдъз, прекомерната консумация при липса на жажда не само не носи ползи на организма, но и може да навреди на човешкото здраве

Прекомерната консумация на вода при липса на жажда не само не носи ползи на организма, но и може да навреди на човешкото здраве. За това предупреди турският нефролог Серкан Йълдъз, пише Haber7.

Лекарят обяснява, че многобройните статии за ползите от водата нямат никаква научна основа. В действителност, твърди експертът, водата в големи количества отмива натрия от организма, чието количество в кръвта обикновено трябва да бъде 135-145 милимола на литър.

Ето колко много опасности крие пиенето на минерална вода

В случай на намаляване на показателите са възможни проблеми, включително хипонатриемия. А това може да доведе до гадене, повръщане и дори загуба на съзнание.

Специалистът определя като неоправдани съветите за консумация на повече сол в случай на намаляване на натрия в кръвта. И предупреждава, че хората с високо кръвно налягане, бъбречни и сърдечни заболявания не трябва да следват тези препоръки.

"Всъщност при човека няма дефицит на натрий, а излишък от вода. А с включването на сол в менюто на хора с високо кръвно налягане, бъбречни и сърдечни заболявания, състоянието се влошава още повече", обяснява нефрологът и съветва такива пациенти да пият по-малко вода и да се придържат към безсолна диета. 

Диетоложка разкри колко вода трябва да пием дневно според килограмите

Лекарят също развенчава и митовете, че пиенето на много вода може да помогне при отслабване.

"Призовавам ви да спрете да вярвате в митовете. Водата не е в състояние да прочисти бъбреците и да намали теглото. Недостигът й не може да се появи при здрав човек с нормално функциониращ център на жажда и хипофизна жлеза", добавя Йълдъз. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

РУМЕН

РУМЕН 13.05.2021 20:37

ОТКАЗВАМ СЕ ОТ ВОДАТА , МИНАВАМ НА ВИНО!