Медици посочиха основните признаци на онкологичните заболявания при жените

Медици посочиха основните признаци на онкологичните заболявания при жените

Да се следи за постоянно променящия се организъм на жената, който е подложен и на цикличност, е изключително трудно. В преобладаващия брой случаи промените са естествени и говорят за нормално здраве. 

Но лекарите смятат, че някои процеси трябва да заострят вниманието на жената и ако такива бъдат открити, тя незабавно трябва да се обърне към лекар. Най-малкото, за да се изключат най-неприятните варианти.

Тъй като онкологичната патология на гърдите е на  първо място в заболеваемостта от рак при жените, тогава, както казват лекарите, то както съветват лекарите, е необходимо внимателно да се следи за всякакви промени в тях. На първо място това е появата на уплътнения. 

Повечето от тях са безвредни, но ако има такива като потъване или усукване на зърното, отделяне на течност, зачервяване, увеличение, трябва незабано да се потърси мнение от мамолог. Това се прави без бавене и ако по кожата на гърдите се появят ямички или бръчки. 

Подуването на корема може да се дължи на различни причини - неправилна диета, преяждане или началото на менструацията. Но, ако подуването стане постоянен процес и дълго време не минава, трябва да отидете в болницата. Това може да бъде признак на рак на гърдата, на дебелото черво, стомашно-чревния тракт, панкреаса, или патологии в специфичните женските органи. Това важи с особена сили в случаите при кръвотечение или бърза загуба на тегло. 

Между другото, необяснима и бърза загуба на тегло се счита за един от основните признаци на рак, придружаващи почти всички патологии, причинени от страховита болест. Ето защо, при всеки случай и при всякакви обстоятелства, ако рязкото намаляване на теглото не е плод на вашата целенасочена работа по отслабване, което се постига чрез спорт и диети - трябва незабавно да се свържете с специалист. Бързото отслабване е често срещан симптом на рак на панкреаса, дебелото черво, стомаха и белите дробове.


Кървави отделяния при жените между менструациите е  както страшен симптом за онкопатология, така и за протичането на процес на редица заболявания, изискващи медицинска намеса. Същото важи и за отделянето на кръв или нейни примеси, ако жената е в климакс, тъй като този признак е един от симптомите на рак на ендометриума.

Всички промени или наранявания на бенките са повод да отидете на изследвания в болница. Това може да бъдат промяна в цвета и формата им, тяхната деформация или появата на непонятни петно. 

Трябва да отидете при лекар и ако забележите кръв в урината или екскрементите. тъй като нейната поява може да е сигнал за процес на развитие на тумор в пикочния мехур или червата. /jenata.blitz.bg

 

Коментирай