logo

Най-опасните консерванти с буквата "E", които могат да причинят рак

Най-опасните консерванти с буквата "E", които могат да причинят рак

Обикновено производителите използват определени цифри, зад които крият нездравословните добавки

Готови супи, алкохолни коктейли, сос за барбекю - тези продукти могат да бъдат намерени в почти всяка кухня. И имат едно общо нещо: буквата "Е" и числа, които фигурират в списъка на съставките на продукта.

Този списък понякога е доста дълъг, особено при готовите продукти. А някои от имената и термините в списъка са изключително трудни за разбиране.

Германски експерт по защита на потребителите разясни какви цифри се използват, за да бъдат скрити нездравословните добавки. Ето на какво трябва да обърнете внимание: 

Азобагрилата се смятат за канцерогенни

Като пример сред т.нар азобагрила (всички Е числа с единица отпред) германският експерт споменава като съмнителен E104. Жълтото багрило е забранено в САЩ, тъй като се подозира, че е канцерогенно.

Д-р Мясников: Белите продукти са опасни! Не ги яжте!

Освен това, то трябва да предизвиква алергии и да намалява активността и вниманието на децата. 

Другите оцветители, които не се препоръчват от Консултантския център за потребители, са E102, E110, E122, E123, E124a, E127, E129, E142 и E155.

Когато говорим за консерванти, скрити зад буквата "Е" с двойка отпред, потребителският консултативен център оценява веществата E284 (борна киселина) и E285 като отрицателни.

Какво означава буквата "E"?

Антиоксидантите и подкиселите също са скрити зад буквата "E" и числа, започващи с 3. В тази категория консултативният център само веднъж е дал особено лоша оценка, а именно за добавката E385.

Ядем тези продукти всеки ден, без да подозираме, че крадат от енергията ни

"Проблемът с тази добавка е, че тя може да свързва минерали, т.е. калций, магнезий, които са важни за нашия организъм", обяснява експертът Даниела Крел.

Тези вещества повече няма да бъдат достъпни за организма.

Всички Е-та, започващи с числото 4, означават сгъстители и овлажнители. В тази категория E425 (конджак) е получил особено критична оценка, тъй като пречи за усвояването на важни хранителни вещества. 

Сред подкислителите и Кo (E с пет отпред), Консултативният център за потребители не препоръчва използването на E512, тъй като при висока концентрация може да причини метален послевкус, гадене и повръщане.

Всички купуваме тези 3 неща от магазина, а може да са много опасни за здравето ни!

Е-тата с 9 отпред се отнасят към подсладителите. Трябва да внимавате с E999, концентрат, направен от кората на дървото Quillaja. Също така и с E1520, разтворител и консервант. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Даам

Даам 07.04.2021 11:35

Когато са вредни, трябва просто да се забранят, а не да не се препоръчват. Дръг е въпроса с какво отбелязват хормоните в месото, антибиотиците, гнойта в млякото и ред други неща!