logo

Не е истина колко полезна е дъвката! Бори излишните килограми и...

Не е истина колко полезна е дъвката! Бори излишните килограми и...

Тя е изключително полезна за хора от всички възрасти и може да ви помогне да се преборите с куп проблеми

Дъвката е изключително изобретение. Тя е едно от най-любимите лакомства както на малки, така и на големи.  

Придобива своята популярност през XIX век в САЩ, където е патентована за първи път. За да се стигне до наши дни, когато много хора не могат да си представят живота си без нея. 

Дъвката е един от най-противоречивите продукти. Преди се твърдеше, че дъвченето й може да ни навлече много здравословни проблеми. Някои казваха, че предизвиква рак, други - че пренатоварва лицевите мускули, водела до проблеми с червата и т.н.

Тя обаче си има и своите предимства. Дъвката е изключително полезна за хора от всички възрасти и може да ви помогне да се преборите с куп проблеми. И днес от jenata.blitz.bg ще ви запознаем с част от полезните й свойства. 

Може би не предполагате, но дъвката може да ви помогне много в борбата с излишните килограми. Американски учени са установили, че тя ускорява обмяната на веществата с цели 19%. 

Без усилия: 5 трика за бързо отслабване

Ако ви се прииска да хапнете нещо, просто трябва да си вземете една дъвка и да започнете да я дъвчите. Така не само ще намалите количеството калории, но след известно време тя ще започне да действа като сигнал, че не трябва да ядете.

Тя помага бързо и ефективно да се справите с желанието си да ядете и ви кара да консумирате много по-малко храна. Изследване по темата е показало, че хората, които дъвчат дъвка, в крайна сметка приемат с 67% по-малко калории по време на обяд, отколкото тези, които не го правят.  

Тези методи за отслабване са адски странни, но работят на 100%

Дори зъболекарите одобряват дъвченето на дъвка без захар, тъй като тя има същия ефект като флуоридната паста за зъби или водата за уста.

Според медицинските данни, дъвката помага за унищожаване на 100 милиона бактерии за 10 минути. Ако я дъвчете 20 минути след хранене, това ще ви помогне да предотвратите появата на кариес и гингивит. 

Стоматолозите мълчат за тази естествена паста за зъби, с която ще забравите за кариесите и проблемите с венците

Дъвченето провокира производството на слюнка в устната кухина, която "измива" храната и неутрализира киселините, останали след напитките. Слюнката съдържа и допълнителен фосфат и калций, които са необходими за укрепване на емайла.

А по-здравият емайл гарантира по-малка вероятност от поява на кариеси.

Струва от време на време да използвате дъвки с ксилитол, които ще ви помогнат да намалите процеса на гниене на бактериите и да наситите зъбния емайл с минерални вещества. 

Зъбите ви са развалени? Погрижете се веднага за тях, за да не си докарате по-големи проблеми!

Колкото и безумно да звучи, с помощта на дъвките може да подобрите и паметта си. Ако напоследък тя е започнала да се влошава, решението е съвсем просто - дъвчете дъвка! Според проучвания, когнитивната функция и общата ефективност стават много по-високи, когато дъвчите дъвка.

Смята се, че повишаването на умствената работоспособност идва от увеличаването на сърдечната честота и кръвообращението.

Зловещо хоби пази кралица Елизабет да не умре от скука и да не ядосва родата

Медицинските проучвания потвърждават, че това е важно за концентрацията и скоростта на реакцията, които значително се увеличават, а притокът на кислород към мозъка се увеличава с до 25-40%. 

Дъвченето на дъвка е полезно и при болка в ушите. Летенето със самолет може да бъде много вълнуващо но колебанието на налягането определено не е толкова приятно. Възможно е да се появят интензивни болки в ушите или заглъхване. 

Има начин да се справите с това много лесно. Всичко, от което се нуждаете, е да си вземете дъвка на летището. Движението на челюстта и производството на слюнка, които се получават при дъвченето на дъвка, помагат за изравняване на налягането в ушите.  

Тези неща в дома ви причиняват умора и лошо настроение

С дъвката лесно ще повишите и концентрацията си. Да спиш по осем часа в денонощие е нещо прекрасно, но не винаги постижимо.

Ако започнете да се оклюмвате на работното място, не е нужно да взимате кофеинови таблетки или да се наливате с кафе. Изследвания са показали, че дъвката значително повишава бдителността заради постоянното движение на челюстта.

Смята се, че тези монотонни действия помагат в борбата със сънливостта през деня чрез повишаване на мозъчната активност. Това помага да се стимулират нервните окончания и участъците на мозъка, свързани с възбудата, увеличавайки притока на кръв към тази област.

7 ранни симптома за тумор на мозъка

Дъвчейки дъвка, хората остават активни и будни за по-дълъг период от време. Ако искате да бъдете по-активни, трябва да изберете дъвка с аромат на мента.

С дъвка можете лесно да преборите стреса и безпокойството. Тя е идеален заместител на инстинктивните нервни навици. 

В хода на едно изследване участниците са дъвчели дъвка в продължение на 14 дни и са забелязали, че нивото им на тревожност се е понижило значително, настроението им се е подобрило, а нивото на умора е намаляло. 

Психолози посочиха най-ефективното и достъпно "хапче" срещу стреса

Учените казват, че дъвката може значително да намали нивото на хормона на стреса кортизол, тъй като дъвченето успокоява. Следователно, всичко, от което се нуждаете, за да подобрите настроението си, е една дъвка! 

Оказва се, че дъвката е и отличен лек срещу гаденето. Понякога то се появява напълно неочквано, а да се избавите от него се оказва доста трудна задача. Според проучванията на специалистите, дъвката може да бъде по-ефективна дори от най-доброто лекарство срещу гадене.

В  хода на едно проучване, при гадене всеки участник е получавал по една ментова дъвка или лекарство срещу гадене. Изненадващо се оказало, че с дъвката са постигнати много по-добри резултати.

6 храни, които прочистват кръвта от токсини

Приблизително 75% от хората признават, че с нея са успели напълно да се отърват от проблема в рамките на 10 минути, докато с помощта на медикаменти едва 37% от участниците са получили облекчение. 

Лекарите посочват, че колоректалните хирурзи често предписват дъвка, за да помогнат на пациентите си да стимулират храносмилателната система след операция на червата. А изследванията са потвърдили, че дъвката е добро средство поради високата си ефективност, ниската цена и липсата на странични ефекти.

Дъвката помага и при запек. Затова ако случайно имате проблем с ходенето по голяма нужда, не бързайте с приема на слабителни, а първо изпробвайте едно по-естествено лекарство. Доказано е, че дъвката стимулира акта на дефекация, повишавайки производството на стомашен сок.

Ще съсипете стомаха си, ако хапнете тези неща на гладно

Според проведените проучвания, дъвченето може да предотврати проблеми, които възникват при много хора, които започват да се хранят и приемат течности много скоро след операция. Точно поради тази причина дъвката е идеална за пациенти с цезарово сечение.

Дъвката е идеална и за хора, които страдат от киселинен рефлукс. Този проблем възниква, когато стомашната киселина заседне в областта, която свързва гърлото със стомаха, т.е. в хранопровода. Това води до неприятно усещане за парене и киселини.

Внимание: 9 храни, които могат да ви убият

Според  проучване, с помощта на една дъвка слюнката става по-алкална и се отделя в по-големи количества. В резултат на това киселината непрекъснато се неутрализира,  възпалението намалява, а хранопроводът се успокоява. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай