Напоследък диетите без въглехидрати са на мода и изоставянето на брашното се счита за важна стъпка към здравословния начин на живот. Хиляди блогъри редовно споделят истории за това, което се е променило в живота им, откакто са се отказали от употребата на брашно и хляб.
Тези 10 храни топят светкавично тлъстинките около корема!
Резултатите им са направо шокиращи.
Дали хлябът наистина е полезен за нас и редно ли е да се засищаме с него, при положение, че всъщност, макар може би и не много съзнателно, плащаме изключително висока цена? Нека проверим.
Всъщност се оказва, че отказът от хляб води до невероятни резултати: кожата се подобрява, теглото намалява, те са пълни с енергия.
Няма нищо лошо да хапвате пълнозърнест хляб, а също и този произведен от ръж, овесено брашно или трици. Такъв продукт е изключително полезен за организма.
Нищо чудно, че човек може да живее достатъчно дълго, като яде само един черен хляб и вода. Но бялото е съвсем различна история. През ХХ век брашното започва да се произвежда индустриално и качеството му намалява значително.
Ето защо, ние силно препоръчваме да се откажете от белия хляб, изпечен от висококачествено брашно. Обясняваме защо.
С това вълшебно чайче ще свалите 5 кг. само за 3 дни!
Причина 1: Безполезен продукт
Пшеничното зърно е богато на витамини. Но всички хранителни вещества в процеса на преработка на зърното и превръщането им в брашно просто изчезват. Бяло брашно от най-висок клас запазва само около 30% от полезните вещества , които след 2 седмици престават да бъдат активни.
А какъв е срокът на годност на брашното? 12 месеца. От него правим любимия хляб на всеки, който всъщност е направен от безполезен бял прах, наречен висококачествено брашно.
Причина 2: Липса на вкус
Признайте, белият хляб няма вкус. Но именно с това той е прекрасен за мнозина. Той не пречи на вкуса на продуктите, които ще използвате с него: месо, супа, сирене. Но и не ги подобрява, както това може да направят пълнозърнестите тестени изделия.
Причина 3: Токсичност
В съвременния свят пшеницата се отглежда в огромен мащаб. За да се получи повече и по-бързо, тя се поръсва с пестициди и се отървава от гризачи и гъбички - третира се с различни химически съединения.
Но най-важното предстои. За да бъде брашното бяло, производителите използват за избелване същото вещество като за измиване: бензоил пероксид, натриев пиросулфат и калций, хлор диоксид.
Винаги трябва да се уточни от какво брашно е направен хляба: рафинирано или органично. Рафинираното преминава всички описани по-горе начини.
Причина 4: Обрив по кожата
Ние сме това, което ядем. И, ако човек яде всякакви тестени изделия, това със сигурност ще се отрази на кожата му. Обривът по кожата е най-честият резултат от реакция към глутен (пшеничен глутен), съдържащ се в хляба.
Глутенът практически не се отделя от тялото и се отлага върху стените на червата, като уврежда влакната му. С течение на времето функцията на абсорбция на хранителни вещества от тези влакна е нарушена. Ето защо, преди да отидете на козметик отново, прегледайте диетата си.
Причина номер 5: Проблеми с храносмилането
Тук глутенът отново е виновен: той нарушава целостта на клетките в червата и затова човек получава редица проблеми с храносмилателната система. Пълнозърнестият хляб съдържа много важен елемент за човешкото тяло - фибри.
А в продуктите от висококачествено брашно практически няма. Само 5-6 филии пълнозърнест хляб на ден ви осигуряват дневна доза фибри . Ако искате да получите този процент от зеленчуци и плодове, ще трябва да ядете 14 ябълки, или 21 моркова, или 25 домата, или 2,3 кг краставици.
Причина 6: Преждевременно стареене
Както вече разбрахте, целият състав на хляба буквално крещи, че това е продукт, лишен от хранителни вещества . Получавайки такава храна, в която няма необходимите витамини, нашият организъм не може да бъде свеж и млад. Затова любителите на брашното обикновено изглеждат по-стари от възрастта си.
42-годишна майка изглежда като гадже на сина си (СНИМКИ)
Причина 7: Зависимост
Към хляб лесно можете да се пристрастите като наркотик. Брашното дава зашеметяващо освобождаване на захар в кръвния поток и в резултат на това изстрелването на хормона инсулин.
Изяли сте само едно парченце тестено, а нивото на захарта ви се вдига бързо нагоре, но после стремително пада надолу - и сега се чувствате вяло и отново искате да ядете бързи въглехидрати, за да почувствате прилив на жизненост. Такъв рязък скок в нивата на кръвната захар може дори да доведе до диабет.
Причина № 8: Наднормено тегло и затлъстяване
И тази причина може да стане основна за много хора, когато откажат да ядат брашно. Повече от 70% от хората, които рязко изключват хляба от диетата си, губят тегло през първите 2 седмици. 100 гр. брашно от най-висок клас съдържа само 0,6 г фибри , а останалата част от съдържанието се усеща значително върху бедрата, страните и корема под формата на мастни гънки.
Хлябът има гликемичен индекс дори по - висок от този на шоколадовите блокчета. И нишестето, съдържащо се в хлебни изделия, бързо се разделя в храносмилателния тракт и навлиза в кръвта под формата на глюкоза . Това означава, че скоро отново ще почувствате глад.
Бъдете внимателни и винаги проучвайте състава на продукта, който купувате.
Готови ли сте да се откажете от хляба?/jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!
Коментирай
taka e 07.02.2019 10:10
Исках да сваля 1-2 килограма, но в крайна сметка изчезнаха почти 7. Нямах нужда от толкова много, но това изобщо не зависеше от мен - независимо дали ядох или не, все пак отслабвах. Сега се опитвам да напълнея. https://bit.ly/2KrFJA9
mihaylov 09.02.2019 6:34
...глупости на търкалета...
не е вярно 09.02.2019 7:26
не ям хляб от годни забравих вкусът му и пак съм болна
Да ама не 09.02.2019 8:10
Като е толкова вреден белия хляб защо не го забраните?
Дядо Каракоч 09.02.2019 8:49
Работата не е във хляба а в това с какво си мажем филията.
Минна Андева 09.02.2019 18:08
Мисля, че когато се публикуват подобни неща, коректно ще е да се изпише името на " Великия откривател", на тези вреди. Това, че моето мнение е на противоположна позиция, мисля, че не касае никого...
qm samo tesni pi4ki 01.10.2020 15:55
ot godini i sam zdrav
яна 01.10.2020 17:48
пълни лъжи. Едно време хората са яли бял хлебец и сланинка и нито са били болни, а много по здрави от сегашните списачи на такива глупости.
Хляб 02.10.2020 0:04
От хляба, по голямо няма
баба Гицка 02.10.2020 8:46
Не е виновен хляба, а броя на филийките! И сланинката е полезна, и лучеца, и чесъна , и невчесана...
Малей 02.10.2020 20:37
Не само хляба а всички въглихидрати .Плодове ,захар,ориз ,картофи ...шоколади ,дъвка със захар . Дръжте въглихидратите на нула и инсулина на нула --ТОГАВА СЕ ТОПЯТ МАЗНИНИТЕ иначе се образува по заповед на инсулина
Лорднекор 02.10.2020 23:54
И в коя храна по точно, въглехидратите са 0 ?
яжте умерено 10.01.2022 20:42
Всичко прекомерно в живота води до отрицателни последствия. А вредна храна няма. Ако това е така, тогава е с етикет ОТРОВА ! Хранете се умерено с всичко, което Ви е вкусно и не обръщайте внимание на всекакви диетолози и знаячи. Това е милионна индустрия.
Хайде, хайде 10.01.2022 21:45
Някои си ядат и пият винаги като за последно, пък после обсъждат диети. Моля, моля! Само хлябът да беше... Ох, ах, горкият/горката аз... Сега съм подтиснат/а, но ще видите вие един ден! Ама не щем! Нито преди, нито след - измислени драми не щем да гледаме! Хитреци!
Хляба и истината 10.01.2022 22:07
Що не питате столетниците по колко хляб ядат на ден? И какво давате на снимка някаква гльоджава като пример за здрава и хубава жена?! Не, не е! Никой нормален мъж не харесва рендосани дъски. Хубава е жената със синята рокля- това е жена!
Ива 12.01.2022 9:34
Да, хлябът е полезен, но хляб, приготвен от ИСТИНСКО БРАШНО! Не този, направен от пълното с разни неизвестни на потребителя смеси брашно! А РЪЖ в БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА НЕ СЕ СЕЕ!!!!
Ross 17.01.2022 16:42
Ako nqmashe chemtrails da ni zaliva s otrovi otgore... Vsi4ko koeto Idva ot zemqta shte e mnogo po 4isto... NE znam ot Kade Idva dumata Bio...nishto ne se otglezda na Mars... Stranno neshto e 4oveka...nerazbiraemo...