Всички правим тези неща, за да се защитим от вируси и микроби, а те не действат!

Всички правим тези неща, за да се защитим от вируси и микроби, а те не действат!

В стремежа си да се опазим здрави, изпълняваме стриктно всички указания на специалистите, мислейки си, че по този начин ще избегнем фаталните последици

Всички искаме да се предпазим от вируси и бактерии, особено сега, когато светът е разтресен от коронавирусната пандемия, отнела хиляди човешки животи.

Има много начини, по които можем да се защитим надеждно от вирусите. Както и много митове по темата.

В стремежа си да се опазим здрави, се доверяваме сляпо и изпълняваме стриктно всички указания на специалистите, мислейки си, че по този начин ще избегнем фаталните последици. Но в повечето случаи от действията ни няма никаква полза. 

За да не губите повече време, изпълнявайки различни безсмислени предписания, днес от jenata.blitz.bg ще посочим шест от най-разпространените заблуди, които всъщност не ни защитават от вирусите и микробите. 

Правилото за 5-те секунди

Има едно неписано правило, което гласи, че ако храната падне на пода, но я вдигнете за по-малко от 5 секунди, можете спокойно да си я изядете. Защото микроорганизмите не са толкова пъргави и няма да успеят за толкова кратко време да се лепнат върху сандвича или ябълката ви.

Дрехите, които защитават от коронавируса

За съжаление обаче, това не е така! На микробите им е достатъчна и секунда, сочат данните от едно проучване. И колкото по-дълго обектът влиза в контакт с микробите, толкова по-голямо количество от тях ще се съберат на повърхността му.

Затова храната, паднала на пода, трябва да се измие. А ако това не е възможно, просто трябва да се изхвърли! 

Хващайте бравата на входната врата с ръкав  

Самата идея за създаване на бариера между кожата и потенциално замърсената повърхност е много правилна. Но използването на дрехите, с които сте облечени, не е най-добрият вариант. 

Тези неща убиват коронавируса в дома ви

Мръсотията, бактериите и вирусите, които са били върху тях, се оказват на ръкава ви, а след това спокойно влизат в контакт с китките, дланите, лицето, косата, телефона, чантата и т.н.

Затова вместо ръкава, по-добре използвайте нещо, което можете да изхвърлите веднага, например салфетка. Но преди това задължително трябва да я сгънете няколко пъти. В противен случай мръсотията (а с нея и микроорганизмите) по-късно ще се озоват върху кожата ви.

И да, най-добре е, след като докоснете нещо на обществено място, да измиете ръцете си.

Натискайте копчето на асансьора с лакът или кокалчетата на пръстите

Това е малко като хващането на бравата с ръкав. По този начин само ни се струва, че микробите върху копчето няма да ни навредят, защото не се докосваме до тях.

Лекари разкриха как надеждно да защитим дома си от коронавируса

Да, но с лакътя си лесно можем да закачим дръжката на чантата или някой от джобовете по якето. Да не говорим, че често оставяме тези неща на стола, който после пипаме смело с ръце. 

С кокалчетата на пръстите мръсотията и микроорганизмите лесно попадат по дланите и лицето (когато  стиснем ръка в юмрук, подпрем брадичката си, търкаме ръцете си една в друга и т.н.).

С две думи - и тук на помощ може да дойде салфетката. Или пък спокойно натиснете бутона с пръст, а след като се приберете, незабавно измийте ръцете си. 

Ако някой до вас киха или кашля, просто се опитайте да не дишате

Ако кихащият е болен от нещо, това няма да ви спаси! Първо, няма да успеете да задържите дъха си достатъчно бързо и малките капчици ще попаднат в дихателните ви пътища. 

За нищо на света не правете тези неща, за да се защитите от COVID-19

И второ, носът не е единственото място, през което инфекцията прониква в тялото ви. Микробите могат да влязат и през очите или устата.

Можете леко да намалите риска от инфекция, ако носите маска и спазвате 1,5–2 метра дистанция от другите хора. 

Бършете повърхностите с антибактериални кърпички

Това работи, но само ако за всяка повърхност използвате нова кърпичка. Ако с една решите да избършете масата, дръжките на вратите, ключовете за осветление, просто ще прехвърлите микроорганизмите от един обект на друг.

Експерти от Dr Beckmann посочиха идеалната температура на пране, която убива коронавируса

Да не говорим, че колкото по-дълго използвате кърпичката, толкова по-малко антибактериални средства остават върху нея и микробите получават повече шанс да оцелеят.

Постоянно дезинфекцирайте ръцете си с антисептик

На пръв поглед изглежда, че дезинфектантът е универсално и 100-процентово средство за защита срещу вируси и микроби. Антисептиците обаче действат само при правилна употреба.

Невероятно: Тези растения у дома убиват вирусите

Те не заместват водата, сапуна и почистващите препарати. А на мръсни повърхности ефективността им е много по-малка. 

В същото време сме се намазали обилно и сме спокойни, че сме защитени. Без притеснения пипаме очите, устата и носа си, любезно помагайки на оцелелите микроби да проникнат в тялото ни.

Затова, ако имате възможност, първо избършете кожата си с влажна кърпа, а едва след това нанесете дезинфектанта. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай