logo

Невероятно: Тези растения у дома убиват вирусите

Невероятно: Тези растения у дома убиват вирусите

Оказа се, че те предпазват от разпространението на куп бактерии

В условията на пандемия от коронавирус всички търсим допълнителни начини да защитим себе си и близките си от инфекция. Някои обикновени стайни растения могат да помогнат в това: те не само освежават интериора, но и благодарение на летливите и етеричните масла са в състояние да почистят въздуха от уличен прах, патогенни бактерии и дори вируси.

Има точно две растения, които мнозина отглеждаме у дома, без дори да знаем, че те убиват вирусите.

„Гераниумът е едно от най-непретенциозните и жизнени растения, през зимата се чувства чудесно в нашите апартаменти с прегрял въздух, а през лятото саксиите могат спокойно да се прехвърлят на балкона. Грижата за него е много проста, дори новак може да се справи. Основното е да поставите растението на добре осветено място и редовно, но умерено да го поливате”, съветват ботаници.

Мушкато
Пеларгониумът - по-известно по нашите географски ширини като мушкато, има основателна причина да е обитател на первазите на нашите баби. Това класическо стайно растение не само радва през топлите дни с обилен цъфтеж, но и помага за защитата на семейството от вируси и патогенни бактерии.

Смята се, че мушкатото с червени цветове има максимални лечебни свойства, но белите, лилавите и розовите видове не по-лошо се справят със задачите за почистване на въздуха в помещението. Веществата, секретирани от растението, са толкова ефективни, че предпазват от стрептококи, стафилококи, грипни вируси и различни бактерии, които причиняват остри респираторни инфекции, уточнява Радио София.

Всяка жена трябва да има едно от тези растения в дома си, ако иска да е щастлива

„Гераниумът е едно от най-непретенциозните и жизнени растения. През зимата се чувства чудесно в нашите апартаменти с прегрял въздух, а през лятото саксиите могат спокойно да се прехвърлят на балкона. Грижата за него е много проста, дори новак може да се справи. Основното е да поставите растението на добре осветено място и редовно, но умерено да го поливате“, съветват ботаници.

Като бонус, етеричните масла на мушкатото имат успокояващ ефект и помагат в борбата със стреса и безсънието, така че спалнята е идеалното място за него.

Лаврово дърво (дафинов лист)
Сушените дафинови листа, една от най-популярните подправки, могат да се намерят в почти всяка кухня. Живото лаврово дръвче притежава не само отлични кулинарни характеристики, но и не по-малко изключителни лечебни свойства. Това благородно растение поради високото съдържание на фитонциди, танини и микроелементи, има мощно укрепващо действие върху имунната система.

Ето защо трябва всеки ден да горите дафинов лист в дома си

Лавровото дърво има изразени противовъзпалителен и антибактериален ефект, заради което често се нарича естествен антибиотик. Летливите му етерични масла успешно се справят не само с бактерии и вируси, които причиняват настинки, но дори убиват туберкулозния бацил. Лавров храст често се поставя в детска стая за профилактика на сезонни вирусни заболявания и особено на остри респираторни инфекции. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Баба Здравка

Баба Здравка 18.05.2020 8:03

Гераниум на български е известен като Здравец.

Таня

Таня 18.05.2020 9:53

Защо "гераниум", като на български е "здравец"??? Постепенното заместване на всички български думи с английски е точно "криворазбрана цивилизация". Жалко за всички, които обичаме майчиния си език.