Вярвате или не, но горещите напитки са много вредни при простуда, ето защо

https://jenata.blitz.bg/zdrave/vyarvate-ili-ne-no-goreshchite-napitki-sa-mnogo-vredni-pri-prostuda-eto-zashcho Jenata.blitz.bg
Вярвате или не, но горещите напитки са много вредни при простуда, ето защо

Сигурно си спомняте какво ви съветваха мама и баба, когато започвахте да кашляте и кихате и да вдигате висока температура? Горещо мляко с мед, чай с лимон и захар – пий го бързо, преди да е изстинало и ще се оправиш! И вие сте изпълнявали, защото възрастните знаят повече и винаги са прави! 

Изгаряла сте се, след това е идвало обилното изпотяване... В началото топлата напитка е действала, но след известно време започвате да кашляте още по-силно и да се чувствате много по-зле.

Преди всичко, никога не пийте горещи напитки. Те само дразнят лигавицата и гърлото и изобщо не помагат да се възстановите по-бързо. Да, трябва да пиете нещо, защото приемането на много течности отстранява токсичните вещества, които бактериите и вирусите са образували. Препоръчителното дневно количество течности е до 3 литра. Това може да бъде топла вода, топъл бульон или някаква отвара от билки.

На второ място, трябва да запомните, че когато сложите в чая или млякото си мед, той унищожава лечебните им свойства.

Трето: забравете за лимоните и другите цитруси по време на боледуване – те съдържат в големи количества полезния витамин С, но този витамин може да се усвои само от здрав организъм. Киселините, които изобилстват в цитрусите, са много благоприятна среда за вирусите.

Лечебното действие на вече признати полезни средства като млякото или малините.

В топъл вид млякото може да намали усещането за дращене в гърлото и да запълни недостига на калий. Прекалено горещото мляко обаче дава ненужни при заболяване калории и хранителна среда за бактериите. Що се отнася до малините – по-добре е да използвате листенцата от този храст, а не плода им. Направете си от тях отвара и я изпийте докато е топла.

Много е странно, но разтопеният сладолед може да се окаже целебен при ангина, защото закалява сливиците. Но трябва да го консумирате с мярка!/jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай