Вярвате или не, но горещите напитки са много вредни при простуда, ето защо

Вярвате или не, но горещите напитки са много вредни при простуда, ето защо

Сигурно си спомняте какво ви съветваха мама и баба, когато започвахте да кашляте и кихате и да вдигате висока температура? Горещо мляко с мед, чай с лимон и захар – пий го бързо, преди да е изстинало и ще се оправиш! И вие сте изпълнявали, защото възрастните знаят повече и винаги са прави! 

Изгаряла сте се, след това е идвало обилното изпотяване... В началото топлата напитка е действала, но след известно време започвате да кашляте още по-силно и да се чувствате много по-зле.

Преди всичко, никога не пийте горещи напитки. Те само дразнят лигавицата и гърлото и изобщо не помагат да се възстановите по-бързо. Да, трябва да пиете нещо, защото приемането на много течности отстранява токсичните вещества, които бактериите и вирусите са образували. Препоръчителното дневно количество течности е до 3 литра. Това може да бъде топла вода, топъл бульон или някаква отвара от билки.

На второ място, трябва да запомните, че когато сложите в чая или млякото си мед, той унищожава лечебните им свойства.

Трето: забравете за лимоните и другите цитруси по време на боледуване – те съдържат в големи количества полезния витамин С, но този витамин може да се усвои само от здрав организъм. Киселините, които изобилстват в цитрусите, са много благоприятна среда за вирусите.

Лечебното действие на вече признати полезни средства като млякото или малините.

В топъл вид млякото може да намали усещането за дращене в гърлото и да запълни недостига на калий. Прекалено горещото мляко обаче дава ненужни при заболяване калории и хранителна среда за бактериите. Що се отнася до малините – по-добре е да използвате листенцата от този храст, а не плода им. Направете си от тях отвара и я изпийте докато е топла.

Много е странно, но разтопеният сладолед може да се окаже целебен при ангина, защото закалява сливиците. Но трябва да го консумирате с мярка!/jenata.blitz.bg

Коментирай