logo

Японското "правило на 80%", което ще ви помогне да отслабнете и удължите живота си

Японското "правило на 80%", което ще ви помогне да отслабнете и удължите живота си

На човешкия мозък са му нужни средно 15-20 минути, за да оцени наистина пълнотата на стомаха

Окинава е една от малкото сини зони в света. Така се нарича мястото, където хората живеят необичайно дълго, здраво и щастливо. 

Едно от най-важните правила, спазвани от столетниците в Окинава, се отнася до храненето. То се нарича "хара хачи бу". 

Ако някога извадите късмет да се храните със старейшините на Окинава, със сигурност ще ги чуете да казват тази фраза преди ядене. С негова помощ те си напомнят, че трябва да спрат да се хранят, когато усетят леко насищане.

5 правила за хранене, които удължават живота

Практиката "хара хачи бу" се нарича още "правилото на  80%". Това означава, че трябва да спрете да ядете, когато почувствате, че стомахът ви е пълен на 80%.

С това, между другото, е съгласна и науката: на човешкия мозък са му нужни средно 15-20 минути, за да оцени наистина пълнотата на стомаха.

Така, ако спрете да ядете по-рано, чувствайки се само леко сити, най-вероятно ще се почувствате 100% сити в рамките на 15-20 минути. Основното нещо е да спрете навреме и да оставите тялото си да приеме храната. 

Практиката "хара хачи бу"

Не зацикляйте над приетите калории или загубата на тегло! Правилото на Окинава е да правите всичко умерено. По време на хранене бъдете внимателни и се вслушвайте в тялото си. Опитвайте се да консумирате повече  растителните храни.

5 мита за здравословното хранене, които нанасят огромни вреди на организма ни

Яжте бавно! Не забравяйте, че колкото по-бързо ядете, толкова повече храна попадате в стомаха ви. Забавете темпото и оставете тялото ви да усети какво наистина иска.

Фокусирайте се върху храната. Изключете телевизора и сложете всички останали цифрови устройства далеч от масата за хранене. Така ще бъдете по-малко разсеяни, ще консумирате по-малко и ще се наслаждавате повече на яденето. 

Използвайте малки съдове. Яжте в малки чинии и пийте от високи и тесни чаши. Благодарение на тази малка промяна ще ядете значително по-малко, без дори да мислите за това. 

С тези малки хитринки ще свалите излишните килограми, без да променяте начина си на хранене!

Тези прости промени в ежедневните ви навици ще ви помогнат да се почувствате по-добре и да удължите живота си. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай