logo

Здравето на цялото ви семейство е изложено на риск заради грешките, които допускате с пералнята! Но има спасение (СНИМКИ)

Здравето на цялото ви семейство е изложено на риск заради грешките, които допускате с пералнята! Но има спасение (СНИМКИ)

Всеки човек, всяка жена иска да има здраво, щастливо и сплотено семейство. Със сигурност няма човек, който да не дава мило и драго, за да гарантира здравето си и това на хората, които обича.

Но дори и да не подозирате понякога несъзнателно излагате всички, дори и себе си, на голяма опасност. 

Това ВИДЕО с пералня взриви Фейсбук!

Оказа се, че често допускаме големи грешки с пералнята у дома и с дрехите, които перем в нея. Това може да коства здравето на всички в домакинството.

Сега обаче от jenata.blitz.bg решихме да ви разкрием кои са десетте най-често срещани грешки, които може би всички допускаме и застрашаваме здравето си и това на хората, с които живеем и обичаме.

И не само това. От  jenata.blitz.bg ще ви дадем и препоръки как вече да не ги допускате.

На бас, че никоя домакиня не е знаела тази тайна (СНИМКИ)

А за бонус към всичко това ще успеете да удължите живота на пералнята, с което пък ще си спестите много ядове и излишни разходи от семейния бюджет.

1. Количеството пране


Много хора погрешно мислят, че килограмите пране, които можем да сложим в пералнята (и които често са изписани на самата машина или в инструкциите), се измерват в мокро състояние и често бутат много дрехи. Това обаче е погрешно. Ако например пише, че пералнята ви е за 5 килограма пране, то трябва да сложите не повече от 3 килограма. Причината е, че ако дрехите са много, то те няма да се изперат добре, а и това ще коства консумацията на повече прах/препарат за пране.

За нищо на света не си оправяйте леглото сутрин – ужасно опасно е! (ВИДЕО)
 

2. Редовно почистване


Необходимо е поне веднъж месечно внимателно да почиствате барабана на пералнята, както и губените уплътнения около вратата. Правете това дори, ако всичко отвътре изглежда като ново и чисто. Внимателно претривайте със сух парцал губените уплътнения, тъй като именно в тях се задържа вода, която може да образува плесен и/или мухъл. По-често пък трябва да почиствате филтъра на машината. В идеалния случай, след всяко измиване, но най-малко поне един път на месец.

9 места, където мухълът може да се скрие! Незабавно ги проверете, опасно е!
 

3. Обърнете прането по правилния начин


Дънки, пуловери, блузи и ризи - всичко това трябва да се измие отвътре. Това предотвратява образуването на „бабунки” по дрехите и възможното увреждане на деликатната тъкан по време на цикъла на центрофугиране. Затова преди да пъхнете дрехите в машината ги обърнете наопаки.

4. Използвайте антибактериален препарат за измиване


Такъв съвет става особено важен в периода на катарните заболявания. Антибактериалният препарат ще помогне и в борбата срещу инфекцията и ще унищожи инфекциозните агенти. Различни микроби се „заселват” в машината и могат да навредят сериозно на здравето ви, тъй като попадайки върху дрехите ви те имат директен досег с кожата ви, а от там и с организма ви.

5. Перете чорапите в чанта


Ако ще перете доста чорапи, то слагайте ги в специална „чанта за пране”. Често тези конкретни дрехи „мистериозно изчезват” в пералнята. Понякога те се мушкат в губените уплътнения и стоят там с дни плесенясвайки. А да не говорим колко е трудно да ги сортираме правилно, когато ги извадим с всички останали дрехи. Именно ззатова „чантата за пране” е идеален помощник.

6. Следвайте препоръките за пране


Цялата необходима информация за това как правилно да перем дрехите си се съдържа в етикета им. Нищо чудно, производителите описват подробно допустимите температурни режими и методите на измиване. Тези правила трябва да се спазват, а не само да настроим пералнята в деликатен режим, или по-зле да перем на която и да ни попадне програма. Ако не следвате инструкциите за пране на самите дрехи може да останете разочаровани като ги извадите – я някоя дреха ще е оцветила други, а ще е с по-малък или по-голям размер и какво ли още не.

7. Използвайте белината умерено


За да постигнете желания ефект на избелване и дезинфекция на дрехите, не е нужно да излеете огромно количество белина, отколкото препоръчва производителят. Ефектът от това може да се окаже катастрофален. Не само, че материята на дрехите ще се прецака, а и тъканите ще се разпаднат, да не говорим, че може и да извадите изпраните дрехи от пералнята с неприятни, грозни и големи петна.

6 мита за прането, заради които постоянно прецакваме дрехите си
 

8. Инсталирайте подходящата центрофуга


Всяка тъкан може да издържи само строго допустима сила на въртене. Ако пъхнем в едно пране спално бельо, дънки и деликатни тъкани то определено правим голяма грешка. Силата на центрофугата за различните тъкани трябва да е различна иначе ще прецакаме всичко.

9. Изперете предварително новите дрехи


Изперете на ръка или поне леко препкалнете новите дрехи, които сте си купили, преди да ги пъхнете в пералнята. Това е задължително! Не е известно кой и в какво състояние го е измервал преди. Освен това, производителите често обработват дрехите с различни средства преди доставката до магазините. А няма как да знаете с какво е третирана новата дреха, което пък може да доведе до нежелани алергии или гадни бактерии да се пренесат и по другите ви дрехи – от там по кожата ви и какво вече ви казахме – в организма. Така че е по-добре да си дадете малко зор и да перете на ръка, отколкото после да се озорите с лекари и болежки.

10. Предварително накисвайте някои дрехи


Предварително накисвайте някои дрехи. Това важи не само за по-сериозно мръсните дрехи. Често по спалните чаршафи или хавлии и кърпи има бая натрупани остатъци от козметиката, която използваме за лицето и тялото си. В козметиката има химични материали, които под влияние на топлината на пералнята и водата, загрята в нея на определени градуси, може да причини умножаване на бактериите. А нали не искате да обличате изпрати дрехи, да си лягате в чаршафи или да използвате хавлии и кърпи, които са опасни за здравето.

Никога досега не сте виждали подобно нещо като това, което мъж и камериерка направиха в хотелска стая (СНИМКИ)
 

Бонус


Ако следвате всички тези правила не само ще защитите себе си и близките си от неприятни болести, но също така ще се радвате на по-чисти и хигиенизирани изпрани дрехи. Но това не е всичко. С правилната експлоатация на пералнята вие си гарантирате, че удължавате живота й и няма да пръскате излишни пари от семейния бюджет за ремонти или по-зле – за закупуването на нова пералня.

Дано всички тези съвети бяха полезни за вас. Ако следвате някои от тях или имате други хитринки, към които се придържате, ще се радваме да ги споделите с нас в коментарите. / jenata.blitz.bg

Коментирай

И ПАК НА РУСКИ

И ПАК НА РУСКИ 25.11.2018 4:00

Блядовете освен тояги и перални ли са започнали да...сглобяват. Един от руските идиоти беше сложил дрехите си за пране в сушилната и с маркуч наливаше вода ты като "била повредена и не пускала вода".

Бай Хуй

Бай Хуй 26.11.2018 11:26

Крачуновските простотии край нямат !!!