logo

Ето 7 трика за богата реколта от краставици

Ето 7 трика за богата реколта от краставици

За целта не е достатъчно просто да засеете семената

Няма нищо по-вкусно от домашно отгледаните зеленчуци и плодове. Именно заради това от jenata.blitz.bg споделихме как по мързелив начин да се сдобием с богата реколта от пиперки.

Освен това от jenata.blitz.bg казахме какво никога не трябва да засаждате до доматите, но и как по необичаен начин да засадите домати на терасата в апартамента.

Сега от jenata.blitz.bg ще поговорим обаче за краставиците. За да получите богата реколта от краставици, трябва да прибегнете до някои тънкости. 

Мистерията с пожълтелите листа на краставиците е разгадана

Оказа се, че има няколко трикове – по-конкретно седем които могат да ви помогнат да се радвате на вкусни и зелени зеленчуци. За целта не е достатъчно просто да засеете семената.

Ето кои са седемте трика за богата реколта от краставици:

Изберете подходящи сортове краставици
Старайте се да подбирате такива сортове краставици, които добре растат и плододават във вашия регион. Струва се да се отдава предпочитание на тези сортове, които са устойчиви на болести. Например сортът „Гергана” е устойчив на мозайка, слабо чувствителен на брашнеста мана и резки температурни промени. 

Подходящ е за отглеждане в полиетиленови оранжерии, както и сортът „Свежест”, който е сравнително устойчив на мана и дава добри добиви. Сорт „Марина” е толерантен към вируса на краставичната мозайка. Краставиците сорт „Калиопа” дават добър добив, многократна беритба и са устойчиви на брашнеста мана.
 
Тайната на перфектните кисели краставички е разкрита

Поливайте правилно краставиците
Важно при отглеждането на краставиците е поливането и от него пряко зависи качеството на реколтата. Поливането трябва да се регулира според климатичните условия. В горещите месеци през лятото краставиците трябва да се поливат всеки ден и само с топла вода. Ако времето захладнее, то намалете и поливките. При краставиците влагата в почвата трябва да е достатъчна, иначе те ще започнат да горчат, предупреждава Монитор.

Помагайте при опрашването
Ако краставиците не се опрашват добре, можете да им помогнете. За целта просто трябва да се въоръжите с мека четчица. С нейна помощ трябва да пренесете прашеца от мъжките цветове върху женските. Различаването на мъжките и женските цветове е много просто – при мъжките има тичинки, а при женските – близалце.Първите образуват прашец, а вторите – завръз.

Ако имате няколко лехи с краставици, които не връзват, а работата с ръчното опрашване ви се струва трудоемка и непрактична, прекратете за кратко поливането. Това ще постави растенията под стрес и те бързо ще започнат да образуват повече женски цветове.
 
Премахвайте издънките
Излишните издънки отнемат силата за развитие на растенията, вследствие на което те дават по-малко краставици. За да не пречат на растежа, те трябва да се отстраняват, преди да нараснат повече от 4-6 см. Бъдете много внимателни – стъблата на краставиците са много крехки и затова трябва да премахвате издънките изключително прецизно. Обикновено с една ръка се придържат листата, а с другата се отстранява издънката. Ако ви е трудно да правите това ръчно, вземете ножица.

Не забравяйте да подхранвате краставиците
Краставиците трябва да се подхранват няколко пъти за един сезон. Първото подхранване се прави 15 дни след засаждането, второто – в началото на цъфтежа на краставиците, третата и четвъртата – в периода на масово плододаване. Целта на последното подхранване е да се удължи срокът на плододаване.

Тайната на перфектните кисели краставички е разгадана

Птичият тор
Отлично подхранва краставиците компостът или гранулирания птичи тор. Нужно е да залеете 1 кг компост с 20 л вода и да изчакате няколко дни. С тази настойка можете да поливате краставиците като нормата е 10 литра на един квадратен метър почва. Птичият тор се разрежда с вода в съотношение 1:10, като се оставя за една седмица. След това един литър от получената смес се разтваря в 10 л вода. При поливането внимавайте подхранващият разтвор да не попадне на листата.

Подсилване с мляко
Някои градинари успешно практикуват млечно подхранване на краставиците. На всеки 2 седмици растенията се поливат с вода, в която е добавено мляко, в пропорция 1 литър мляко на 10 литра вода. Този разтвор значително ускорява растежа на краставиците. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай