logo

Ето защо копчетата на женските дрехи са от ляво, а на мъжките от дясно (СНИМКИ)

Ето защо копчетата на женските дрехи са от ляво, а на мъжките от дясно (СНИМКИ)

В основата на тази вековна традиция има доста хипотези, но вие решете на коя да вярвате

Традициите не са това, което бяха. Така биха се изразили някои хора. Но каквото и да си говорим има неща от миналото, които определят и до днес живота ни. Неотдавна от jenata.blitz.bg ви показахме как едни 500-годишни находки, намерени в таен склад в древен австрийски замък, преобръщат цялата история. За доказателство от jenata.blitz.bg публикувахме и снимки на намерените артефакти.

Сега обаче от jenata.blitz.bg решихме да разбулим друга вековна мистерия. Тя е свързана с орнамент, които на жените се слага от лявата страна, а на мъжете от дясната.

И така – говорим за копчетата на дрехите. Улисани в бързото ежедневие може и да не ви е превило впечатление, но това наистина е така. Дрехите с копчета за жените и мъжете са различни именно заради разположението на бутоните.

Но ето и четири широко разпространени поверия от къде точно идва това разделение:

Версия 1 – Кърменето
Има версия, че за жените винаги е било по-удобно да държат бебето с дясната си ръка. За лесно освобождаване на гърдата за хранене на бебето, бутоните се зашиват от лявата страна. Това е съмнително. И преди, и сега бебето се прилага последователно първо към дясната, а след това към лявата женска гърда.

Любопитната история на 103-годишни гащи на девствена булка от Свиленград

Версия 2 – Оръжието и скоростта на реакцията
Друга версия на произхода на тази традиция е удобството за мъжете. Според тази хипотеза представителите на силния пол в миналото, а и до днес, винаги носят оръжието си от дясната страна. За да се улесни издърпването му копчетата се зашивали от дясната страна на дрехите им. По този начин те можели бързо да издърпат хладното оръдие от дрехите си и да всеят страх в противника.

Версия 3 – Слугите
Предполага се, че копчетата се зашивали от лявата страна на женските дрехи, тъй като по този начин услугите, които обличали важните дами, по-лесно боравели с тях. Знатните мъже пък сами се обличали и затова при тях бутоните останали от дясната страна. И тази версия леко издиша, тъй като се знае, че слугите често пъти помагали и на мъжете в обличането. А от историческа гледна точка наем, че почти никоя знатна личност не е мислила за това как да улесни подчинените му.

Съпруга бе убедена в изневярата на мъжа си и ето какво узна за това след последното пране (СНИМКИ)

Версия 4 – Най-достоверната!
Ако разгледате стари исторически снимки ще забележите, че копчетата на мъжките палта са разположени и от двете страни. Най-вероятно, традицията да ги шият на различни се заражда по време на разцвета на масовото производство на дрехи.

Сега може да се отбележи, че местоположението на копчетата най-често се определя не от пола на потребителя, които ще носи дадената дреха, а от страната на производството й. Някои дизайнери все още се придържат към предварително установения стандарт и някои от тях все още слагат копчетата от ляво или от дясно в зависимост дали дрехата е предназначена за мъж или жена. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

van

van 10.04.2019 11:43

всичките 4 версии са смехотворни !!!

дядо Каракоч

дядо Каракоч 10.04.2019 11:51

Затова за да не се чудите от коя страна да си шиете копчетата,купувайте си дрехи с цип.Дори и долни гащи.Елементарно,нали Уотсъне?

нсп

нсп 10.04.2019 12:01

ЧЕ КАКВО ИСКАХТЕ ДА КАЖЕТЕ С ТОВА ПИСАНИЕ?

Румен

Румен 10.04.2019 12:16

А ципа от коя страна се слага малоумници?

бим-бум

бим-бум 10.04.2019 13:08

Патко, оръжието винаги се носи от лявата страна, за да може бързо да бъде извадено с дясната ръка1

milena

milena 10.04.2019 17:13

Исках да сваля 1-2 килограма, но в крайна сметка изчезнаха почти 7. Нямах нужда от толкова много, но това изобщо не зависеше от мен - независимо дали ядох или не, все пак отслабвах. Сега се опитвам да напълнея. https://bit.ly/2KrFJA9

Преминаващ

Преминаващ 10.04.2019 17:38

Олеле, вие четете ли това, което пишете? Я марш в четвърти клас да си оправите граматиката, която да използвате, след като пускате външна статия в Google Translator! Неграмотници! Най-добре се скрийте в миша дупка и никога повече не се наричайте "журналисти" Плююююююююююф

малии

малии 10.04.2019 18:21

рЕТко тъпа статия