logo

Шведски синдром или защо там нямат завеси на прозорците

Шведски синдром или защо там нямат завеси на прозорците

Оказа се, че причините за тази странност са направо невероятни

Всеки иска да има красив, уютен и спретнат дом. Но понякога в стремежа си да постигнем това може да направим точно обратното. 

Ако имате тези девет неща в дома си веднага се отървете от тях (СНИМКИ)

Затова сега от jenata.blitz.bg ще поговорим за един невероятен шведски трик, които за нашите географски ширини звучи направо странно. 

И така – ако вечер се разхождате в жилищен район на Стокхолм, просто се изненадвате как хората, които живеят в тази страна не крият нищо в домовете си от минувачите. Шведите живеят без смущение от тях и нямат плътни завеси на прозорците.

В тъмнината прозорците светя в къщите и ... става ясно кой какво прави зад тези прозорци: работи пред компютър, храни домашен любимец или приготвя вечеря.

Тук е добре да припомним срамната история на Наталия, която жестоко си изпати за това, че не е спуснала пердетата в дома си преди да направи стриптийз на своя приятел.

Работата е там, че в Швеция хората практически не използват завеси. Понякога тънка прозрачна завеса може да е закачена на прозореца, но от плътни завеси или щори, както е обичайно при нас, за да не се вижда какво правим в жилището си - това просто няма да го видите тук.

И няма значение, дали това е жилището е първият етаж и ли къща отсреща. Няма значение дори дали прозорецът ви гледа към оживена улица и хората минават всяка минута.

Има причина за тази шведска странност - прозорци без завеси.

Факт е, че навремето е било забранено със закон да се окачват завеси на прозорците. Това е направено по няколко причини.

Първо, за да може всеки да види как живее съседът му, какво притежава и дали изобщо може да си го позволи.

И второ, за да може кралската охрана, а по-късно и полицията да видят дали нещо незаконно става зад прозореца. Тоест, има неприкосновеност на дома, но ... все още можете да гледате и контролирате.

8 грешки при обзавеждането на малки апартаменти, които "крадат" пространство (СНИМКИ)

Сега няма такъв задължителен закон за откритите прозорци, но жителите все още почти никога не използват плътни завеси. Отчасти поради вече установения навик, отчасти поради малкото количество дневна светлина, особено през есента и зимата, поради географското разположение на страната. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

firebg

firebg 24.02.2020 10:01

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

НОМАД

НОМАД 24.02.2020 14:39

ЧУВАЛИ СА ПОМАКЕСКИТЕ КЛЮКАРСКИ ОТ БЛИЦ ЗА ШВЕЦИЯ И ФИНЛАНДИЯ....ДОБРЕ ЧЕ НЯМА ТАКИВА КОМПЛЕКСИРАНИ И КЛЮКАРСКИ СЕЛЯНКИ ТУК АМИ ИСТИНСКИ ЖЕНИ...