Мекичките са онази неустоима българска закуска, която събужда спомени за детството и аромата на топъл уют.
Всяко семейство има своята рецепта, но тази ще ви разкрие тайната на най-пухкавите и вкусни мекички, които всеки ще обикне.
Може да ги хапвате както с пудра захар, така и със сладко или пък сиренце. Всичко зависи от вкуса ви.
Продукти:
- 100 мл вода
- 100 мл прясно мляко
- 1 ч. л. захар
- 20 г прясна мая
- 2 яйца
- 200 мл кисело мляко
- 60 мл олио
- 200 г сирене
- 1 супена лъжица оцет
- 1,5 супени лъжици сол
- 1 бакпулвер
- 600 гр. брашно + за месене
- олио за пържене
- *Преди пържене тестото трябва да престои 1 час в хладилник.
Приготвяне:
В по-дълбок съд налейте 100 мл вода и 100 мл хладко мляко. Разбъркайте, след което добавете 1 чаена лъжичка захар и натрошете 20 г прясна мая. Добавете 2 супени лъжици брашно и разбъркайте до хомогенна смес. Оставете маята да шупне за около 5 минути.
В друга купа разбийте 2 яйца. Добавете 200 мл кисело мляко, 60 мл олио, 1,5 ч.л. сол и 200 г настъргано сирене. Разбъркайте добре и прибавете 1 супена лъжица оцет и 1 бакпулвер.
Комбинирайте сместа с активираната мая и постепенно добавете брашното (около 600 г). Смесете, докато тестото стане меко и еластично.
Покрийте тестото със стреч фолио и го оставете да престои в хладилник за 1 час. След това го разточете на правоъгълник с дебелина около 2 см. Нарежете го на ивици и направете разрез в средата на всяка.
Изпържете мекичките в загрято олио до златисто. Поставете ги върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
Сервирайте ги топли, поръсени с пудра захар, със сладко или сирене. Ароматът на тези мекички ще ви върне в детството и ще напълни дома с топлина и уют.