Възрастен турчин посочи грешките, които всички правим при варенето на турско кафе

Възрастен турчин посочи грешките, които всички правим при варенето на турско кафе

В никакъв случай не изливайте напитката в студена чаша, ще съсипете вкуса й

Кафето е една от най-популярните напитки по целия свят. С нея деня си започват хора от различни възрасти, националности и религии. 

А най-известната му разновидност е турското кафе. 

Интересен факт е, че в отделните държави то е известно с различни наименования - арабско, гръцко, арменско. Напитката е популярна в страните от Близкия Изток, Кавказ, Северна Африка и на Балканите.

Културата за пиене на кафе по кафенетата започва именно в Османската империя и няма нищо учудващо, че в тези части на света това е основният начин за пиене на кофеиновата напитка.

Никога не правете тези 6 грешки с прането, ще съсипете дрехите си

Когато тръгнахме да се учим как се прави вкусно кафе, се обърнахме за помощ към приятел, живял дълги години в Турция. А от думите му разбрахме, че повечето от нас допускат груби грешки при приготвянето на напитката, които значително влошават вкуса й. 

Ето най-честите грешки, които съсипват вкуса на емблематичната напитка:

Най-популярният вариант за приготвянето на кафето е варенето в джезве. Това обаче се оказва много по-трудно, отколкото изглежда на пръв поглед. Има куп дреболии, които впоследствие могат значително да променят крайния вкус.

Често тези, които тепърва започват да се учат как да приготвят турско кафе, купуват джезве от 0,5 литра. Това е огромна грешка.

Количеството кафе, вода и времето за приготвяне директно зависят от размера на джезвето. А тези неща могат да бъдат разбрани само чрез проба и грешка. 

Ако изобщо нямате опит в приготвянето на кафе, ще ви бъде много трудно да направите това. Затова е най-добре да изберете джезве от 100–150 мл.  

Тези 5 грешки в банята могат да ви струват здравето

Между другото, когато купувате джезве, не посягайте към алуминиевите изделия, а заложете на тези от мед. Медта има оптимална топлопроводимост, което позволява на кафето да се нагрява равномерно. Това прави процеса на варене по-контролиран, което означава, че напитката ще бъде по-вкусна. 

Друга грешка, която начинаещите често допускат, е изборът на кафе. Тук не става въпрос за самите зърна, а за тяхната обработка. Най-ароматното кафе става от прясно смлени зърна. 

Още на етапа смилане кафето започва да отделя летливи вещества, отговорни за неговия аромат. Ако остане в смляно състояние по-дълго време, целият аромат ще отиде във въздуха.

Между другото, степента на смилане също играе голямо значение. Кафето, което е смляно твърде едро, ще бъде по-трудно за приготвяне и е по-малко вероятно да ви даде желания вкус. Приготвянето на турско кафе изисква най-фино смилане на кафените зърна, буквално на прах.

И в никакъв случай не пестете материал! Не забравяйте, че богатството и вкусът на готовата напитка зависят от това. 

Добре е първо да направите няколко опита, за да определите количеството, необходимо за оптимален вкус. Може да започнете с класическата пропорция - 10 грама кафе на 100 милилитра вода. Ако се съмнявате, добавете допълнителна лъжица кафе, това няма да влоши ситуацията.

Въпреки че процесът на приготвяне на кафе изглежда доста прост, много хора правят сериозна грешка и тук. Те просто слагат кафето в джезвето, добавят студена вода и чакат да се появи пяна. А когато се появи, значи кафето е готово. И тук е основната грешка!

3 грешки в интериора, които водят до конфликти в семейството

Веднага след като кафето започне да се издига, трябва да се отстрани от котлона и да се разбърка добре. След това джезвето отново трябва да се върне на котлона, но на слаб огън и да се изчака, докато се появи буйна пяна. В този момент кафето може да се счита за готово. 

И накрая нещо също много важно, в никакъв случай не изливайте напитката в студена чаша. Така ще съсипете вкуса й! 

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

Коментирай