Повечето родители могат да бъдат разделени условно в две категории – едните забраняват на детето си да яде храни с оцветители и консерванти, а другите го допускат, но рядко и то под формата на награда.
Дори и да принадлежите към втората група, има някои "забранени" храни и напитки, които не е добре да давате на наследника си, тъй като могат да доведат до разочароващи последици.
По думите на британската диетоложка Ема Шафкат, един такъв продукт е напитката слаш, която се радва на изключителна популярност в Европа и Америка.
Тя се състои от лед, концентриран плодов сок и сиропи. Понякога вместо сок в нея може да има газирана вода, а понякога и двете. Но най-голямата вреда нанася не захарта (а тя наистина е много), а глицеринът (Е 422), който се добавя, за да може ледът да не се топи бързо.
За възрастния организъм глицеринът не е толкова опасен, но за детския е изключително вреден.
Той предизвиква различни неприятни реакции - гадене, главоболие и втрисане. Най-важното обаче е, че голямо количество глицерин може да доведе до хипогликемия (рязко понижаване на кръвната захар), както и до кома, последвана от непредсказуем изход.
Това е така, защото възрастният човек и дори тийнейджърът, с неговите нормално телесно тегло и сформиран мозък, могат да възприемат по-големи количества глицерин. На детския организъм, който е неукрепнал и с малко тегло, глицеринът влияе изключително зле.
Диетолозите не препоръчват консумацията на слаш и на възрастните. Дори организмът да преживее въздействието на глицерина, веществото ще се натрупа във вътрешните органи, влошавайки храносмилането и цялостното здраве.
Освен това, ако страдате от диабет, напитка е противопоказана за вас.
Също така си струва да се уверите, че в другите продукти, които детето консумира, няма глицерин. Понякога той се рекламира като "здравословна алтернатива на бялата захар", но това не е нищо повече от измама за привличане на клиенти.
Всъщност чистата захар в малки количества е по-малко вредна от глицерина или фруктозата.
Когато става въпрос за режим на хранене, диетологът Ема Шафкат препоръчва в менюто на децата да присъстват 20% нездравословни и 80% здравословни храни.
Списъкът с вредни храни може да включва пица, сладкиши, преработени меса (бургери, хапки) и газирана вода.
Повечето ястия обаче трябва да се състоят от пълнозърнести и минимално преработени продукти. Само така детето няма да развие пристрастяване, но и няма да иска да се занимава със "забранени" неща. /jenata.blitz.bg