Агнешко бутче по провансалски във фурна - нереална вкусотия за Гергьовден!

Въпреки привидната сложност на ястието, приготвянето му е доста просто

https://jenata.blitz.bg/index.php/vkusotii/agneshko-butche-po-provansalski-vav-furna-nerealna-vkusotiya-za-gergyovden Jenata.blitz.bg
Агнешко бутче по провансалски във фурна - нереална вкусотия за Гергьовден!

След броени дни е един от най-големите пролетни празници - Гергьовден.  А традицията повелява на всяка трапеза да има агнешко!

Рецептата, която днес от jenata.blitz.bg ви предлагаме, ще спечели сърцата на любителите на месото, особено на мъжете.

Въпреки привидната сложност на ястието, приготвянето му е доста просто.

В основата на този специалитет е агнешкото бутче, което се поднася с гарнитура от картофи. А цялото това гастрономическо великолепие е буквално окъпано в ароматите на провансалски билки и пикантни подправки.

Издадоха тайната: Рецепта за крехко и вкусно агнешко, което се топи в устата

Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите това божествено изкушение:

Продукти за 10 порции 

  • агнешко задно бутче с кост 2,5–3 кг.
  • 1 кг. средно големи картофи
  • 2 стръка розмарин
  • 2 стръка мащерка
  • 2 стръка мента
  • 5 скилидки чесън
  • 1 лимон
  • 6 суп. л. растително масло
  • 1 суп. л. едро смлян черен пипер
  • 1 суп. л. едро смлян кориандър
  • сол 

Начин на приготвяне: 

За да приготвите агнешкото бутче по провансалски, накъсайте с ръце розмарина, мащерката и ментата и ги сложете в блендер.

Традиционната агнешка дроб сарма по селски – как да я приготвите за Гергьовден

Добавете едро нарязания чесън, корите от лимона и кориандъра. Посолете, залейте с 3 супени лъжици олио и смелете всичко на едра каша.  

Направете равни разрези с нож по повърхността на месото и по-дълбоки около костта. С ръце разширете прорезите и ги напълнете с част от получената смес. След това намажете целия бут, като запазите част от сместа и поръсете с лимонов сок. 

Загрейте фурната на 230°C. Преместете решетка в средата, а отдолу поставете тава за печене.

Сложете месото върху решетката, печете 15 минути, след което намалете температурата на 150°C и продължете да готвите още 45 минути, като обърнете бутчето веднъж. 

Гергьовденска класика: Агнешко, което ухае на спомени и традиция

Докато месото се пече, обелете картофите и ги сварете в подсолена вода за 15 минути. 

Полуготовите картофи се нареждат в тавата за печене, пълна с месния сок, заливат се с олио, поръсват се с лимонов сок и се добавя останалата смес от подправките.

Печете месото и картофите още 40-45 минути.

Изпеченото бутче оставете да си почине 5-10 минути. След това отделете месото от костите и сервирайте заедно с картофите.

Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

 

 

 

 

Горещи

Коментирай