Купуването на краставици може да бъде трудна задача, ако не знаете как да ги изберете правилно. Има четири доказани лайфхака как да си набавите тези вкусни зеленчуци.
Първата стъпка е да обърнете внимание на цвета на краставицата. Цветът на зеленчука трябва да е тъмнозелен до изумрудено зелен, допустими са и други нюанси, ако търсите нестандартен, специален сорт, като например бидиго лунго (бели краставици). Също така е важно кората на краставицата да не е много лъскава.
Вторият етап от избора на краставици е изследване на повърхността. Корите трябва да са без вдлъбнатини, пукнатини и петна. Не се допуска наличието на слуз, плака и плесен върху повърхността на зеленчука. В този случай краставицата може да бъде гладка или пъпчива.
Един от лайфхакове при избора на краставица е изборът на размера на плода. Дългите и гладки са по-подходящи за салати, тъй като е по-малко вероятно да станат горчиви, а за консервиране - къси и с игли.
Четвъртият начин за избор на краставици е да погледнете дръжката на краставицата, ако има такава, това означава, че реколтата е събрана внимателно. Освен това дръжката предпазва плода от проникване на микроби и мръсотия в него. Имайте предвид, че на това място зеленчукът трябва да е еластичен и твърд.