Безспорно българите обичаме зелето. то може да бъде консумирано и „прясно“ като салатка през лятото. Но нека бъдем честни – едва ли има нашенец, които през студените месеци да не похапва кисело зеле.
То е нашенска традиция и присъства на трапезата ни във всевъзможни манджи.
Но какво ще кажете за т. нар. „задушено“ зеле? Да, то е също толкова вкусно както и киселото.
Именно заради това от jenata.blitz.bg се допитахме до опитни готвачи и те издадоха три страхотни рецепти за манджи със задушено зеле. В този вид зеленчукът може да се готви с месо, гъби и други.
Ето ги трите страхотни рецепти за манджи със задушено зеле:
Задушено зеле с месо
Класическото задушено зеле се приготвя с месо и обичайния набор от зеленчуци. За целта са ви необходими:
500 грама зеле;
300 грама говеждо или свинско месо;
една глава лук;
един морков;
два домата;
олио за пържене;
подправки на вкус.
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парчета. Морковите се настъргват, лукът се нарязва на кубчета, а доматите на парчета. Запържете месото в тиган до златисто кафяво.
Добавете нарязаните зеленчуци и гответе до омекване. Добавете зелето и подправките, разбъркайте и оставете да къкри около 40 минути под капак.
Задушено зеле с гъби
Задушеното зеле с гъби е чудесен вариант за приготвяне на това ястие без месо. За това ще ви трябва:
средна глава зеле;
200 грама шампиньони;
една глава лук;
два моркова;
олио за пържене;
подправки;
чаша вода.
Начин на приготвяне:
Нарежете зелето, лука и моркова на кубчета. Нарежете гъбите на четвъртинки, малките може да нарежете на половинки.
Може да използвате мултикукъра, който да настроите на режим „пържене“. Добавете масло и запържете лука и морковите. Когато омекнат, изсипете гъбите и гответе до златисто кафяво. Накрая добавете зелето и подправете.
Налейте вода, затворете мултикукъра и го превключете на режим на задушаване. Оставете до готовност на ястието.
Класическо задушено кисело зеле
Това ястие се оказва вкусно, богато и самодостатъчно. Струва си да го добавите в готварската си книга заедно с останалите. За да се подготвите, вземете:
500 грама кисело зеле;
500 грама говеждо или свинско месо;
две глави лук;
един морков;
два домата;
2-3 скилидки чесън;
олио за пържене;
подправки.
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета и се запържва до златиста коричка. Добавете там настърганите моркови и нарязания лук. Гответе докато зеленчуците омекнат. След това добавете нарязаните на кубчета домати.
По това време изплакнете зелето, ако е кисело, за да отстраните излишната сол. Ако е необходимо го накълцайте и добавете в тигана, подправете и разбъркайте.
Накрая добавяме чесъна, който предварително нарязваме на ситно. оставете да къкри под капак на тих огън до готовност. Това може да отнеме около 45 минути. / jenata.blitz.bg