logo

Искате детето ви да гледа на вас като на добър приятел? Тогава не правете тези 5 неща за нищо на света!

Искате детето ви да гледа на вас като на добър приятел? Тогава не правете тези 5 неща за нищо на света!

Често пъти, възпитавайки детето си, допускаме грешки, които в бъдеще могат да го отблъснат от нас. Стараем се да бъдем добри родители и мислим, че методите, които използваме, са правилни. Искаме да отгледаме достоен човек и насочваме всичките си усилия в тази насока, но често забравяме, че макар и малко, детето е личност и трябва да се съобразяваме с желанията му. 

Със сигурност всяка майка мечтае рожбата й да я възприема като най-добър приятел. Ако и вие искате точно това, тогава за нищо на света не правете нещата, които вършат жените, за които ще ви ви разкажем! 

Майка, която се стреми към уважение

Той трябва да ме уважава - така смята майката, която по всякакъв начин се стреми детето й да я уважава. Прилага различни наказания, непрекъснато чете лекции за правилното поведение на детето спрямо родителите и дори унижава. 

Проблемът е в това, че за малкото дете мама и тате са целия свят и всичко, което правят възрастните, е правилно. Но когато с годините това уважение изчезне, виновно не е детето, а майката. Тя трябва да се замисли къде е сбъркала и в кой момент е възникнала пропастта в отношенията.  

Майка, която се опитва да "възпита човек"

Много майки съсредоточават всичките си усилия в това да направят от детето си човек. Майка, която се придържа към това, смята, че "все още му е рано" "ако не му го обясня, какъв ли човек ще стане", "но когато порасне...".

Когато едно такова дете порасне, ще бъде обидено на майка си, че не му е "давала да живее". Защото тя никога не е взимала предвид мнението и желанията му. Детето също е личност. И започва да живее от момента, в който се роди. Ако не се отнасяте с него както със себе си, не уважавате възгледите му и не се вслушвате в неговите желания, има голяма вероятност да провалите отношенията ви за цял живот и да го накарате да ви ненавижда.

Майка, която е нещастна

Такава майка не спира да се оплаква от живота. На нея никога не й е добре. Тя отдавна се е развела със съпруга си и не е успяла да намери щастието си. Целия си живот е посветила на възпитанието на детето си. Мислите си, че детето й ще й каже "благодаря"? В никакъв случай. То я ненавижда заради нещастното си детство, в което винаги се е чувствало виновно за всичките проблеми на майка си. 

Майка, която решава всичко сама

На такава майка детето винаги задава въпроси от рода на: "Мамо, може ли днес да не слагам шапка, защото е горещо?", "Мамо, може ли да си поиграя с момчетата?"...И тук майката, или по-точно богинята, слиза от небето, разпорежда нещо и започва да наблюдава как простосмърният й наследник изпълнява. 

И изобщо не подозира, че детето й е пълноценен член на семейството и също има права и желания. Децата на такива майки израстват неудовлетворени и обидени както на живота, така и на всички около себе си.  

Майка, която контролира всичко 

Тя се стреми да бъде добра майка, дори идеална. При нея всички дрешки са изгладени и подредени по цветове. Тя зная фамилиите и адресите на всичките си приятели, а на събиранията в училище я избират за ръководител на родителския комитет. 

Такава майка тайно разглежда профила на детето си в социалните мрежи, защото знае паролите му, както и кода за отключване на мобилния му телефон. 

Да, тя много обича детето си. Но грижите, които нарушават всички граници на личната свобода, ще я превърнат в най-лошия враг. Ще мине време и рожбата й няма да изпива нищо друго към нея, освен ненавист. /jenata.blitz.bg

Коментирай