logo

7 мита за секса по време на бременност

7 мита за секса по време на бременност

Крайно време е да изоставим тези стереотипи

Две напълно естествени явления - сексът и бременността, предизвикват десетки въпроси у много двойки… дори и в днешни дни, когато всякаква информация е на един клик разстояние. Някои, въпреки уверенията на лекарите, все още вярват, че сексът е невъзможен в продължение на девет месеца, когато жената очаква бебе. Други пък се опитват да предизвикат раждането с помощта именно на интимните отношения.

За нищо на света не вярвайте в тези митове и суеверия, свързани с бременността

За да не се превърне бременността в причина за охлаждане на романтиката, важно е да се справите с най-популярните митове.

Именно заради това от jenata.blitz.bg събрахме на едно място седем от най-разпространените митове, свързани със секса и бременността. Крайно време е всеки да ги научи и да спре да живее в заблуда!

Ето ги и тях:

Сексът може да навреди на детето
Как точно е възможно това, често привържениците на тази версия не могат да обяснят. И гинеколозите напомнят: мъдрата природа се е погрижи бебето да бъде защитено от амниотична течност и маточни тъкани. Структурата на женското тяло позволява безопасно да правите секс по време на бременност.

Близостта през първия и третия триместър е забранена
Всъщност има противопоказания за секс по време на бременността като: кървене, хематоми, разкъсване на плацентата. Но те не зависят от продължителността на бременността, а от здравословното състояние на жената. Следователно само лекар, който наблюдава бъдещата майка, може да посъветва да прекратите интимния живот за определен период – всичко останало са митове.

Сексът ще направи раждането безболезнено
Някои смятат, че телесните течности съдържат хормони, които правят шийката на матката по-еластична, подготвяйки я за раждане. Ето защо можете да намерите съвети да правите секс по-често през последните месеци на бременността. Но засега няма доказателства за тази теория.

Това ще боли
Отчасти това все още е вярно твърдение: тялото на жената се променя, притокът на кръв в таза се увеличава, хормоналният фон се побърква. Поради това някои дами изпитват дискомфорт по време на полови отношения. Сексолозите съветват да се търсят нови секс пози, да се използват лубриканти, да се експериментира с ерогенните зони и т.н.

Не можете да използвате презерватив
Забременяване по време на съществуваща бременно НЯМА как да стане – запомнете го! Причината някои да казват, че и през въпросните 9 месеца е добре да използвате презерватив е защото женското тяло е много по-податливо на бактерии и инфекции по време на бременност, така че безопасността трябва да остане приоритет.

Оралният секс е забранен
Преди няколко години едно от американските списания много неуспешно адаптира научна статия, в която се посочва, че по време на орален секс въздушен мехур може да навлезе в съд, разположен във влагалището, и да причини емболия. Митът толкова изплаши бъдещите майки, че този вид интимност бе табу за много дами в продължение на много години. Но лекарите уверяват: това няма нищо общо с реалността.

Оргазмът може да доведе до спонтанен аборт
Има двойки, които не спират да правят секс, докато чакат дете, но избягват момента, в който жената да достигне до оргазъм. Те вярват, че свиването на матката, което се случва по време на оргазъм, може да провокира контракции, което означава аборт. 

Но ако всичко е наред със здравето на бъдещата майка, тогава подобни импулси определено няма да навредят нито на нея, нито на бебето. Тяхната сила не е сравнима със свиването на матката по време на реални контракции. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Бор

Бор 15.05.2023 7:02

Борба с кит

Bohem

Bohem 09.10.2023 12:43

https://m.facebook.com/profile.php?id=100092642085738