Как започва пътят към мечтаното бебе, ако то се бави?

Как започва пътят към мечтаното бебе, ако то се бави?

Материалът е изготвен със съдействието на репродуктивни специалисти от Медицински комплекс “Д-р Щерев”

В поредица от статии ви разкрихме първите стъпки към успешната бременност, засегнахме и деликатния въпрос Кога е време двойката да се насочи към репродуктивен специалист. Много често, обаче, пациентите, които срещат трудности по пътя към мечтаното бебе, отлагат записването на час за лекар от притеснение – те често не знаят как точно протича първото посещение в специализираната клиника за репродуктивно здраве.

 

А липсата на информация води до притеснение, което само отлага началния разговор и поемането по пътя, чиято крайна цел е една – двойката да гушне своето здраво и усмихнато новородено. За да не се губят сред притеснение, незнание и митове пациентите, при които бебето се бави, специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ описват как протичат първите стъпки в диагностицирането и лечението на репродуктивните проблеми.

 

Поставянето на точната диагноза при проблемно забременяване е в основата на успеха. Личните лекари и акушер-гинеколозите са първите, които трябва да насочат двойките към провеждането на по-обстойно диагностициране. Те са тези, които следва да препоръчат специалист с подходящата квалификация или още по-добре – клиника с широк набор от експерти и най-новото оборудване. Това е важно, защото често репродуктивните проблеми се диагностицират и лекуват на база на допълнителни консултации, специфични изследвания и разбиране за общото състояние на партньорите, което може да включва съпътстващи заболявания с влияние върху репродуктивните способности. Понякога лечението изисква многопрофилен екип: акушер-гинеколог (репродуктивен специалист), андролог, ембриолог, имунолог, ендокринолог и психолог. Екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ напомня, че дори мечтаната бременност да се бави, съвременната репродуктивна медицина е изключително напреднала и двойките не бива да губят вяра в себе и доверие в лекуващите ги специалисти.

 

Изключително важно е при първата консултация с репродуктивен специалист да присъстват и двамата партньори.

При първата среща се снема пълна анамнеза, взимат се под внимание предишни изследвания, придружаващи заболявания, рискови фактори и се обсъжда план на поведение и последващи изследвания при нужда и при двамата. Следват гинекологични прегледи при жената и проследяване на овулацията. Прегледите включват ултразвукова диагностика и се извършват в определени дни от месечния цикъл – между 11-13 ден и 16-18 ден от менструацията. Партньорката трябва да е подготвена, че лекуващият акушер-гинеколог може да назначи допълнителни изследвания, сред които микробиология на влагалищен секрет, онкоцитонамазка, тестове за инфекции като хламидии, уреаплазма, микоплазма, трихомони и др. В определени случаи пациентката може да се насочи към ендокринолог за хормонално и ехографско изследване на щитовидна жлеза. Възможно е на жената да бъде назначено и изследване на т.нар. базални хормони в различни етапи от цикъла.

 

Добре известно е, че репродуктивните проблеми се срещат еднакво често както при жената, така и при мъжа в двойката.

Затова паралелно с изследванията на партньорката се извършва и спермограма на мъжа (анализ на семенната течност). Най-често, за да може да се диагностицира коректно състоянието на репродуктивните му функции, са нужни повече от една спермограми. Ако това специализирано изследване покаже отклонения от нормата, се прави консултация с уролог-андролог и се назначават допълнителни изследвания като микробиология на еякулат, хормонални нива, разширена спермограма, даваща информация за качеството на сперматозоидите и тяхната оплодителна способност и др. Изследването на мъжа може да се допълни от общ андрологичен преглед, включително анализ на вторичните полови белези, размер и разположение на тестисите, преглед на простатата. Сред причините за стерилитет при мъжа може да е и варикоцеле – състояние на тестисите, подобно на разширени вени. В различните си форми то се среща при 10-15% от подрастващите и младите мъже и се диагностицира с преглед при андролог.

 

Ако спермограмите на мъжа и хормоналните изследвания на жената са в норма, но продължава да няма бременност, се пристъпва към проверка на проходимостта на маточните тръби. Това може да стане чрез хидротубация под ултразвуков контрол или хистеросалпингография (т. н. „цветна снимка“) – специфично изследване, което трябва да се извърши от квалифициран репродуктивен специалист. Понякога се налага да се назначат и допълнителни изследвания и манипулации както при жената, така и при мъжа. Така например при клинични данни за ендометриоза се пристъпва към лапароскопия с цел отстраняване на ендометирозните кисти и лезии. Възможно е на пациентката да бъде назначена хистероскопия с цел оглед на състоянието на маточното тяло. При повтарящи се спонтанни аборти по преценка на лекуващия лекар партньорите може да се насочат към консултация с генетик и специфични изследвания и при двамата.

 

По време на всички описани стъпки е много важно двойката да запази доверието си в лекаря, извършващ прегледите, консултациите и процедурите. Тази доверителна връзка е от изключително значение, особено ако диагностицирането и лечението на стерилитета са по-продължителни. Тогава репродуктивният специалист е този, който продължава да подкрепя двойката и поддържа вярата им в сбъдването на най-голямата мечта – за бременност и раждане на здраво бебче.

 

Кога е време за час при репродуктивен специалист?
 

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - I част

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - II част

 

 

Коментирай