Лекари бият тревога: Здравословното хранене е опасно за детето!

Лекари бият тревога: Здравословното хранене е опасно за детето!

Ако за възрастните това е поле за експериментиране с ума и тялото, за децата това може да бъде голяма опасност

Преди няколко поколения хората не разделяха храната на правилна и грешна, защото най-важното тогава бе нейното наличие. В днешно време обаче, когато по-голямата част от човечеството не изпитва недостиг на храна, с пълна сила се наложи друг проблем – правилното хранене.

Затлъстяването, диабетът, сърдечно-съдовите заболявания са само малка част от болестите, които "изяждаме". Осъзнаването на този факт завъртя махалото в другата посока – много хора буквално се вманиачиха по идеята за здравословно хранене. И започнаха да се налагат понятия като вегетарианство, веганство, суровоядство и т. н.

И ако за възрастните това е само поле за експериментиране с ума и тялото, то за децата, увлечени от родителите в режима на "здравословно хранене", може да бъде много опасно. 

Лекар: Давайте на децата сладки неща, но ето колко!

Медиците са категорични - веганството и вегетарианството, които са изключително популярни днес, осакатяват децата, а яденето само на сурова храна може да доведе до храносмилателни разстройства, кариес и други проблеми.

Ето защо здравословният начин на живот не винаги носи ползи за детето: 

Недостиг на желязо

Лекарите предупреждават: уверенията, че правилно съставеното растително меню може напълно да замени животинската храна, нямат основание! По-специално, желязото от зеленчуците и плодовете се усвоява много по-лошо, отколкото от месните продукти.

Липсата на желязо може да стане критична за детския организъм. Този елемент е необходим за синтеза на хемоглобина и укрепването на имунната система. Следователно изключването на месни ястия от детското меню и особено от това на ученика може да доведе до тежка анемия, метаболитни нарушения и проблеми със зрението.

Дефицит на цинк

Този микроелемент се съдържа в големи количества в животинските продукти (месо, черен дроб, сирене, яйца, калмари, стриди), но количеството му в растителните храни (пшенични трици, покълнали пшенични зърна, бобови растения и др.) не е достатъчно за един растящ организъм.

Забравете за тях: Тези храни са смъртоносно опасни за детето ви

Дефицитът на цинк води до кожни заболявания, нарушен растеж на косата, хематопоеза, въглехидратен метаболизъм и лошо зрение.

Недостиг на холестерол

Същият този "вреден" холестерол, от който всички толкова се страхуват, е необходим както на детето, така и на всеки възрастен. Репутацията на холестерола до голяма степен е опетнена от лошия пиар. Той е необходим строителен материал за половите хормони и много клетъчни елементи.

Дефицит на витамин B12 и D

Вегетарианците и веганите не получават достатъчно от тези витамини, на които са богати животинските продукти. Недостигът им води до анемия, проблеми с нервната система и сърдечно-съдови заболявания.

Витамин B12 може да влезе в тялото само от животинските продукти. Дефицитът му заплашва детето със сериозни метаболитни нарушения и нарушения на тъканното дишане.

"Слънчевият" Витамин D не може да се получи без риба, хайвер и млечни продукти. А без него калцият и фосфорът за костите не могат да се усвояват. И най-важното - имунитетът намалява. Без да приема достатъчно витамин D, детето непрекъснато ще се разболява.

Липса на животински протеини

Сред вегетарианците съществува устойчив мит, че животинските протеини могат да бъдат напълно заменени с растителни. Това обаче не работи при децата.

6 неща, които всеки родител на момиченце трябва да знае

Детският организъм все още не е готов да разгради напълно многомолекулните растителни продукти (например гъби и бобови растения, които вегетарианците често използват, за да заменят месото), тъй като процесът на формиране на червата, лигавицата, микрофлората и ензимите все още не е завършен.

Протеинът е необходим за правилното развитие на нервната система. Лекарите са доказали, че ако не се получава достатъчно от него в детска възраст, на по-късен етап се развива психическа нестабилност.

Дефицит на калций

Калцият се съдържа в някои растителни храни – ядки, боб, сушени смокини. Но нито едно растение не може да се сравни с млечните продукти, които са забранени във веганската диета.

Шампиони по съдържание на калций са прясното и киселото мляко, изварата, твърдото сирене, морските дарове.

Калцият е изключително необходим на растящия организъм за формиране и укрепване на костите, което означава, че лишаването на детето от храни, които го съдържат, умишлено вреди на здравето му.

Дневната нужда на детето от калций до 3 години е 700 mg, от 4 до 7 години - 1000 mg, от 8 до 16 години - до 1300 mg. Неслучайно лекарите категорично забраняват веганството за деца под 7 години. 

Последици от суровоядството

При една нормална диета пресните плодове и зеленчуци носят само ползи за организма. Но ако менюто се състои само от сурови храни, проблемите са неизбежни – особено при подрастващите.

При термичната обработка се образуват наситени мазнини и трансмазнини, което предотвратява риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това суровите зеленчуци, плодове и прясно изцедени сокове в големи количества развалят зъбите.

И най-опитният родител допуска тези грешки, с които съсипва детето си

Суровоядството предполага липса на топлинна обработка на храните. Според правилата на този начин на хранене, те могат да се нагряват само до 60 градуса. Това може да доведе до хранително отравяне, особено когато става въпрос за пилешко месо, яйца, непастьоризирано мляко и миди.

Научите детето да се храни правилно

Според едно често срещано погрешно схващане, проблемите, които възникват заради лошо хранене в детството, могат да бъдат коригирани чрез диета в зряла възраст. За съжаление, това не е съвсем вярно.

Вредите, нанесени на детето в ранна възраст от веганска диета или суровоядство, могат да бъдат толкова сериозни, че никаква хранителна корекция не може да гарантира пълното им поправяне. Ето защо е по-добре да не експериментирате с растящия организъм и да формирате правилни хранителни навици още с детството. 

Как да го направите?

Хранете се по едно и също време и поне три пъти дневно.

Отдавайте предпочитания на простата храна - зърнени храни, зеленчуци, плодове, месо и риба. 

Сведете до минимум "хранителните боклуци" - чипс, крекери, пушени меса и т.н., в менюто си. Добра алтернатива е сами да си направите домашен чипс и крекери.

Майка смая: Кърмя 4-г. си син всеки ден, за да...

Не пропускайте леките закуски между основните хранения - зеленчукови пръчици от моркови, ядки, тиквени семки, зърнени блокчета и др.

Консумирайте редовно храна от животински произход. Тя трябва да представлява 60% от всички продукти в менюто на един ученик. Месо (говеждо филе, телешко, нетлъсто свинско, варено или печено) трябва да се консумира поне 4-5 пъти седмично. Наденицата и колбаси не се броят!  

Яжте риба поне веднъж седмично, Тя е основен източник на омега 3 мастни киселини. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Капитана

Капитана 11.01.2024 10:05

Веганите са психично болни!