logo

Надхвърлила сте 40-те, а тестът за бременност показва 2 чертички? Най-важното е да...

Надхвърлила сте 40-те, а тестът за бременност показва 2 чертички? Най-важното е да...

Представете си следната ситуация: вие сте успешна жена, надхвърлила 40-те, имате хубава работа и прекрасен съпруг, децата ви са пораснали и вече имате възможност да се наслаждавате на живота. И тук се случва нещо съвсем неочаквано - тестът за бременност, който сте си направила, показва две чертички! 

В главата ви започва да звучи само един въпрос - да отгледам детето, или да направя аборт?

Всяка жена има свое мнение по въпроса. И решението, което в крайна сметка ще вземе, е само нейно.

Съмненията в подобна ситуация са абсолютно нормални, тъй като това е много отговорна стъпка. Първоначално трябва да подходите от рационална гледна точка. Случват се различни неща и е нужно да обмислите всички детайли. Например, ако от финансовото ви положение или физическото ви състояние има какво да се желае, вероятно не си заслужава да поемате подобен риск. 

Искаш дете, но си надхвърлила четирсетака? Нямаш никакви поводи за притеснения, защото...

Често може да се сблъскате с фразата: "Бог е дал дете, ще даде и на детето", но като цяло тя звучи много неубедително. Защото ще се наложи да разчитате само на своите сили и възможности. Но за това ще поговорим по-късно. Сега да разберем всички плюсове и минуси на късната бременност. 

Последици от късната бременност

Здраве

Това е първото, за което трябва да помислите. След 40 години се забременява трудно, така че не трябва да отлагате първата си бременност за този период. Освен риска от извънматочна бременност и бебето да се роди преждевременно, има вероятност да ви се наложи дълго време да сте прикована към леглото. 

Рискът бебето да се роди със сериозни вродени заболявания също е много голям. Например, при такива майки вероятността бебето да се роди със синдрома на Даун е 1:30. Ще се наложи да си направите много изследвания и въпреки всичко никой няма да може да ви даде гаранции, че бебето ще е здраво.

Психическо състояние

Представете си, че сте направили всички необходими тестове и те показват, че ще имате болно бебе. И тук идва моралният избор - да му дадете живот, или не. Родителите страдат и в двата случая - ако оставите детето, в бъдеще ще се сблъскате с множество проблеми. А какво преживяват жените, които решават да направят аборт, е много трудно да си представим. 

ОСЕМ бабешки деветини за бременността, които се оказаха верни (СНИМКИ)

Не всяка жена е готова за подобна стъпка. Това може да окаже силно влияние на здравето й - физическо и психическо. 

Живот

Колкото и жестоко да звучи, рискът детето да загуби родителите си в ранна възраст в този случай е много голям. Трябва да помислите и за това ще има ли кой да се грижи за рожбата ви в такъв случай. Веднъж дала живот, трябва да поемете цялата отговорност. Тук няма място за никакъв егоизъм. 

Финансов въпрос

Не е изключено да не разполагате с нужните средства, за да отгледате детето си. А ако има и други деца, ще стигат ли парите за образованието им, ако се появи още един член на семейството? Всички тези въпроси също са много важни. 

Край на спокойствието 

Ако сте планирала да се радвате на спокойни старини, едва ли това ще е възможно с появата на ново дете. Хлапетата са кълбо от енергия - трябва да бягате след тях, да си играете заедно... А когато стане тийнейджър, вие ще сте надхвърлила 50-те. 

Голямата разлика във възрастта

Тази разлика е почти две поколения и тя ще увеличи неразбирането между родителите и детето още повече. 

Морален натиск от страна на околните

Ще бъдете подложена на огромен натиск от страна на родителите си, близките и лекарите. В болницата ще ви наричат стара майка, а някои дори ще ви гледат критично. Но тук всичко е свързано само с вашата готовност да се сблъскате с всички тези трудности. 

5 причини, които ще ви накарат веднага да се замислите за второ дете

Но не всичко обаче е толкова лошо! Нека погледнем ситуацията от другата страна и да видим кои са плюсовете на една такава късна бременност. 

Втора младост

Жените, родили след 40-годишна възраст, изглеждат много по-млади и красиви от своите връстнички. Организмът ви буквално се подмладява.

Отговорност

Доказано е, че майките, които са надхвърлили 40-те, се отнасят много по-отговорно към бременността. Когато достигне тази възраст, жената знае колко важно е да следи здравословното си състояние и подхожда много по-отговорно към всичко. Тя ще прави всичко, което ще е най-добро за детето й.  

Умни деца

Изследване е доказало, че децата на по-възрастните родители са по-умни и талантливи. Може би това се дължи на факта, че родителите им разполагат с повече време, което да им отделят. 

Зрялост

Тук влизат две неща: морално състояние и финансово положение. Зрелите родители са спокойни, по-опитни и мъдри. Те са по-добри възпитатели и могат да дадат много на рожбата си. Най-често материалното положение на родителите, надхвърлили 40-годишна възраст, е много по-добро от това на 20-годишните, затова и във финансов план те могат да обезпечат детето си много по-добре. 

Нямате време да се разболеете и да стареете

Родителите на тази възраст се чувстват млади и енергични. Те просто нямат време да боледуват, защото имат малко дете. То е вашият стимул да живеете дълго, да останете активни и да следите за здравето си. 

Сбъдната мечта

Някои семейства дълги години са опитвали да се сдобият с рожба, но опитите им са приключвали неуспешно. А такова дете, дори родено след 40-ата ви годишнина, ще ви даде нов живот и ще ви подари дълго чаканото щастие, наречено майчинство. 

Никоя бременна жена не трябва да яде тези храни, от тях ще повръща повече!

Вече разполагате с голяма част от плюсовете и минусите на късната бременност. Да родите, или да направите аборт си е лично ваше решение. Ако това дете е желано, а здравето ви го позволява - защо пък да не го направите? Да, ще се сблъскате с много трудности, със сигурност ще има хора, които ще ви накарат да го махнете, но ако много искате да го направите - просто го направете. Ако лекарят ви ви гледа с укор, просто го сменете. Ако близките ви не спират да ви разубеждават, прекъснете контактите с тях докато сте бременна. 

Най-важното е да се отнасяте към тази стъпка много отговорно, да обмислите добре всички варианти и да приемете всички рискове. Много жени са раждали и след 50-годишна възраст, само за да изпитат щастието на майчинството. /jenata.blitz.bg

 

Коментирай

taka e

taka e 12.12.2018 10:21

Този метод за отслабване е ХИТ в Европа! Това е лесно.http://bit.ly/2kqNpXz

Стрико Ваню

Стрико Ваню 12.12.2018 22:50

ТЪ-ПО-ТИ-И!!!