Направо не е за вярване, но е добре истеричните и ревливи деца да се... (СНИМКИ)

Направо не е за вярване, но е добре истеричните и ревливи деца да се... (СНИМКИ)

Едва ли има родител или пък човек без деца, които да не се побърква от лигави, разглезени или пък истерични хлапета

Едва ли има родител или пък човек без деца, които да не се побърква от лигави, разглезени или пък истерични деца. Безпричинният рев и безкрайните сръдни на децата могат да изкарат извън нерви и най-спокойния човек.

Светът изтръпна: Случи се нещо супер странно с принцеса Шарлот! За първи път тя бе… (СНИМКИ)

Преди врем от jenata.blitz.bg ви показахме супер тайна от миналото, която разкри защо японските деца не са лигави и капризни. Освен това споделихме с вас и тайните методи за възпитание на японските родители са разгадани.

Но оказа се, че това детето да изпада в истерични изблици е полезно! Шокиращо, нали?

Кейт Мидълтън направи нелепа грешка с децата си, която сигурно всеки родител е вършил (СНИМКИ)

Ако мислите, че справянето с детските глезотии е най-лошата част от родителските грижи, вероятно ще се изненадате, ако знаете, че изблиците на вашето дете се случват с добра причина. 

Неочаквано: Кейт и Уилям издадоха сензационни тайни за принц Джордж и принцеса Шарлот (СНИМКИ)

Колкото и странно да изглежда, избликът и плачът са от полза за развитието и психологическото състояние на детето ви. 

Ние от jenata.blitz.bg проучихме предимствата на малките детски изблици и достигнахме до извода, че има шест доста добри причини да оставите детето си да реве и да се тръшка.

Ето ги и тях:
1. Вашето дете се учи как да се справя с разочароващи ситуации

Изблиците често се появяват в резултат на това, че детето чува „Не“ от родителите си. Макар че може да не искате да виждате как детето ви действа, когато чуят отказа ви, трябва да определите границите им здраво. Животът не винаги върви по начина, по който искаме, и колкото по-скоро детето разбере това, толкова по-скоро той или тя ще се научат как да се справят с разочарованието. Работейки чрез трудни емоции, детето ви ще се научи как да се справя с гнева и страховете си, вместо да ги напълни вътре.

Принц Чарлз разкри шокиращи неща за внучетата си – принц Джордж и принцеса Шарлот (СНИМКИ)

2. Вашето дете се чувства достатъчно безопасно, за да сподели своите емоции с васАко детето ви избухне пред вас, това означава, че той или тя се чувстват достатъчно сигурни, за да усетят как се чувстват и живеят чрез емоциите си във вашето присъствие. Бъдете състрадателни и помогнете на вашето дете да извика целия им гняв, страхове и разочарование и да остави тези неща да отидат.

Нито децата, нито възрастните избират какво да чувстват, но възрастните всъщност могат да изберат как да действат, когато изпитват емоциите си. Малките деца не могат да контролират поведението си, когато са ядосани или разстроени. Много е важно вместо да казвате на детето си да спре да плаче и да ги накаже за чувства на силни емоции, поддържате атмосферата на доверие и комфорт.

Не е за вярване как Кейт Мидълтън нарича малката принцеса Шарлот! (СНИМКИ)

3. Истеричните изблици помогнат на вашето дете да се отървете от стресаКато възрастни ние знаем, че плачът е нашият естествен клапан за освобождаване, който ни помага да се отървем от стреса, безпокойството и разочарованието. Това важи и за малките деца. Ако истериката на вашето дете е съпроводена със сълзи, те ще се отърват от излишните хормони на стреса, които предизвикват безпокойство.

Бутилираните емоции също могат да доведат до проблеми със съня. Дете, което успешно регулира емоциите си чрез разтопявания и дори сълзи, ще има по-лесен път да заспи и да заспи през цялата нощ.

4. Вашето дете може да „се наслаждава” на плача, без да бъде съдено за товаКогато пораснем, научаваме как да поддържаме чувствата си вътре. Ние ги потискаме и рядко си позволяваме да плачем, или дори да обсъждаме нашите страхове и притеснения с приятели или семейство. Емоционалните сривове са неодобрени от обществото, което може да направи зрелостта много стресираща. Малките деца все още са на възраст, в която могат да изразят емоциите си и да бъдат разбрани, преди да пораснат и да започнат да мислят за това как изглеждат в очите на обществеността.

5. Истериите подобряват учебния процесКогато децата учат, те срещат проблеми, с които никога не са се сблъсквали преди и не знаят как да ги решат. Изразяването на чувство на неудовлетвореност чрез плач е положителна реакция, която помага на детето да преживее своите негативни емоции и да ги пусне. След като свършат с плача, те обикновено се връщат към решаването на проблема с подновено чувство за решителност.

6. Истериите образуват механизъм за емоционално регулиране през целия животУчим се, когато остаряваме и управлението на емоциите е нещо, което също трябва да се научи. С времето децата осъзнават, че предаването на гнева и безпокойството чрез думи е най-добрият начин да се справят с тези чувства. Но за да придобиете зрели умения като вземане на решения, вашето дете трябва да опита и „погрешните“ начини.

Разбира се, вие все още можете да бъдете притеснени, когато се налага да утешавате детето си, което вика на глас на публично място, но вие със сигурност не сте първият и няма да бъдете последният родител, който да премине през това. Напомняйте си, че истериите идват и си отиват, а това е само необходим етап от отглеждането на детето ви.

Коя от тези точки изглежда най-изненадваща за вас? Вашето дете държи ли се истерично? Чувствайте се свободни да споделите своя родителски опит в коментарите! / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай