logo

Не е истина какво са носили бременните през Средновековието, за да се предпазят от рискове СНИМКА

Не е истина какво са носили бременните през Средновековието, за да се предпазят от рискове СНИМКА

По правило върху него са се нанасяли специални надписи, които е трябвало да прогонят злите духове от майката и нероденото й бебе  

Раждането в средновековна Европа е било изключително опасен процес, съпроводен със значителни рискове както за майката, така и за детето. Затова и църквата е предлагала на бременните да носят различни талисмани и амулети, които ще им помогнат да износят благополучно бебето си. 

Сред най-популярните талисмани е бил коланът за бременни. Той е бил изработен от различни материали (включително коприна, хартия и пергамент) и най-вероятно се е връзвал около корема на бъдещата майка.

По правило върху колана са се нанасяли специални надписи, които е трябвало да прогонят злите духове от майката и нероденото й бебе. 

Любопитната история на 103-годишни гащи на девствена булка от Свиленград

По време на Реформацията в църквата повечето колани и други амулети са унищожени, затова и до нас са достигнали само няколко единични екземпляра. 

Екип от учени от Института за археологически изследвания Макдоналд към университета в Кеймбридж е направил биомолекулен анализ на един от тези средновековни пергаментни пояси. 

"Въпреки че се смята, че тези колани са се използвали по време на бременност и раждане, няма преки доказателства, че те действително са били носени.

Много от тях съдържат молитви за обща защита на притежателя си, но пояса, който анализирахме, съдържа и много специфични молитви за защита на жените при раждане. Споменати са и различни светци, които също са свързани с жените и раждането", пишат авторите на изследването. 

Този колан представлява особен интерес за учените, тъй като има визуални доказателства, че действително е бил използван. Някои изображения и надписи са изтрити в резултат на носенето и върху него има много петна. 

Няма да повярвате за какво служи „джобчето” на женските гащички (СНИМКИ)

В писмените източници не е съхранена информация за това как са били носени такива колани амулети. Предполага се, че пояси с различни размери е можело да се носят като колан на целомъдрието, обгръщайки областта около чатала и талията.

Специалистите са решили да направят още един анализ, който е показал, че коланът съдържа голямо количество протеини, съответстващи на цервико-вагиналната течност, което показва активното използване на колана по време на бременност и/или раждане.

Анализът е показал и наличието на следи от мед, мляко и различни билки, които са споменавани в средновековните текстове като лекарства за бременни и родилки.

500-годишни гащи и сутиен, намерени в таен склад в древен замък, преобръщат цялата модна история (СНИМКИ)

"Тези данни допълнително засилиха увереността ни, че такива колани са били активно използвани от бременни жени през Средновековието', посочват в заключение авторите на проучването. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай