logo

Педиатърка: Ако детето получи слънчев удар, то веднага направете това!

Педиатърка: Ако детето получи слънчев удар, то веднага направете това!

Възрастните хора знаем как да се предпазваме в горещините, но малчуганите понякога са безразсъдни

Лято е! Мнозина се радват, че градусите навън ще са по-високи, а други изпитват ужас. 

Без значение дали сте от хората, които харесват горещините и обичат постоянно са се припичат под слънчевите лъчи или се от тези, които предпочитат да седят на някое затворено пространство и да се охлаждат с климатик, то едно е сигурно – знаем как да пазим здравето си е топлите дни.

Да, избягването на най-топлите часове от деня, стоенето на сянка, носенето на шапка и пиенето на достатъчно количество течности са едни от нещата, които всеки възрастен знае.

Но това не е така при децата. А нека бъдем честни – за тях лятото е любимият сезон, тъй като училището и домашните ги няма, а постоянно мислят за игри навън с приятелите.

Важно за родителите: Бъдете внимателни, животът на детето е изложен на риск през лятната ваканция, ето защо

Но именно защото малчуганите не винаги знаят как да се пазят в горещините е много опасно, ако те получат слънчев удар.

„Това е ужас за всеки родител“, казва педиатърът д-р Мария Воротинцева.

„Но родители, спокойно, не се шашкайте! Ако детето получи слънчев удар има няколко неща, които го издават и които спешно трябва да направите“, казва тя.

Според нея слънчевият удар е най-опасен за малките деца. Причината е че те все още са с не напълно развитата „система за терморегулация“.

Как да преживеем лятото с деца: 5 супер идеи

„Признаци на това състояние са капризно поведение, отказ от храна, летаргия, гадене, повръщане и диария. Може да се наблюдава зачервяване на лицето и тялото. Телесната температура може да се повиши рязко до 39-40 градуса“, казва д-р Воротинцева.

Тя поясни, че при тежки мозъчни увреждания могат да се наблюдават конвулсии и загуба на съзнание, лепкава бледа кожа, ускорен или бавен сърдечен ритъм.

„Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, ако детето получи слънчев удар, е да спрете излагането на слънчева светлина. Заведете го на сянка, а ако е възможно направо в хладна стая.

След това се обадете на телефон 112 или директно отведете детето в болницата.

Сложете го да легне, повдигайки краката му.

След това започнете охлаждане - избършете го с мокра кърпа и му сложете студен компрес върху главата (кърпа или дреха, които сте намокрили със студена вода).

Дайте на детето да пие някаква течност – най-добре вода. Може и да му разтворите глюкоза и сол“, обясни д-р Воротинцева.

„Родители, не поставяйте обаче сами диагнозата слънчев удар. Винаги е по-добре да се консултирате с лекар“, допълни педиатърката. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

Коментирай