Психолог: Тези 6 трика ще ви помогнат да се справите със страха от раждането

Психолог: Тези 6 трика ще ви помогнат да се справите със страха от раждането

За да се справите със страха от раждането, трябва да започнете с нормализиране на емоциите си, поясни Елена Соловьова

Невъзможно е да се даде категоричен отговор откъде идва страхът на жената от раждането. Психолозите го отдават на глобалните екзистенциални страхове от неизвестното. 

Курсове за бъдещи родители, повишаване на осведомеността, премахване на „токсичната“ комуникация, правилният подход при избора на лекар, здравословен начин на живот и съвместно раждане ще ви помогнат да се справите с този страх. Това каза репродуктивният психолог в Центъра за репродукция и семейно планиране Life Line Елена Соловьова.

„За да се справите със страха от раждането, трябва да започнете с нормализиране на емоциите си. Признайте и разберете страховете си относно бъдещо раждане. 

Курсовете за бъдещи родители са добра стъпка към справяне със страховете ви. Преминете през тях с партньора си: това не само ще ви помогне да увеличите собственото си съзнание, но и ще ви сближи като двойка. 

Курсовете за бъдещи родители повишават самочувствието и спомагат за формирането на положителна нагласа“, каза специалистът.

Също така е важно да повишите информираността си сами - по-добре е да прочетете статии за различни варианти за раждане от професионалисти, както и да говорите със специалисти.

„Намалете до минимум токсичните комуникации. Общувайте по-често с онези, които очакват появата на вашето дете като чудо и ограничете общуването с роднини и приятели, които обичат да разказват „ужасни истории“, да сеят паника и да влияят негативно на настроението ви. 

Обсъждайте раждането с жени, които имат добри спомени от него“, отбеляза психологът.

Също така, казва тя, изключително важно е да изберете само лекар, на когото имате доверие. Също толкова важно е предварително да изберете лечебното заведение, където ще се проведе вашето раждане и, ако е възможно, да се запознаете с лекарите.

„Не забравяйте за себе си. Следете здравето и диетата си, водете активен начин на живот. Разхождайте се по-често и посещавайте уроци за бременни - йога, фитнес и водна аеробика. 

И последният съвет е да раждате заедно с половинкатаси. Присъствието на бащата на детето при раждането, ако той е психологически подготвен за това, може да бъде добра подкрепа. 

Сесиите с психолог по време на бременност също могат да помогнат“, заключи психологът. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай