logo

Странно откритие: Бебетата хълцат защото...

Странно откритие: Бебетата хълцат защото...

Учените са проследили мозъчната активност на 13 новородени, за да проследят какво се случва с тялото им

Всеки родител иска само най-доброто за детето си. Напълно нормално е притесненията с новородените да са по-големи, отколкото щом отрочето вече е пораснало.

Много майки и бащи изтръпват от ужас щом пеленачето им започне да хълца. 

Преди време от jenata.blitz.bg разкрихме какви девет неща трябва да знаете, ако бебето започне да хълца.

Сега обаче британски учени попаднаха на невероятно откритие за това какво се случва с бебоците щом се разхълцат.

Макар хълцането да е неприятно, британски учени са категорични, че то е много важно за бебетата, защото регулира дишането им.

Хълцането развива мозъка, като предизвиква вълна от електрически сигнали. Тази активност помага на бебетата да се научат да контролират дихателните си мускули.

Затова и бебетата, родени преждевременно, хълцат особено много - около 15 минути дневно.

„Когато се родим, мрежите, които обработват телесните усещания, не са напълно развити. Затова установяването им е много важно за новородените“, каза д-р Лоренцо Фабризи от Лондонския университетски колеж.

Учените са проследили мозъчната активност на 13 бебета, като със сензори са отчитали и хълцанията им по движенията на тялото. 

Свиването на мускулите на диафрагмата заради хълцане съответствало на подчертана реакция в мозъчната кора под формата на три мозъчни вълни. 

Според учените третата мозъчна вълна може да свързва звука от хълцането с чувството за свиването на диафрагмата.

Макар и причината за хълцането при възрастните да остава неясна, мускулното свиване може да се предизвиква от стрес, вълнение, ядене или пиене.

„Резултатите ни накараха да се запитаме дали хълцането при възрастните, което изглежда само проблемно, може всъщност да е закърнял рефлекс, останал от най-ранното детство, когато то е имало важна функция“, допълват учените. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!