logo

Ето как да заспим само за 1 минута!

Ето как да заспим само за 1 минута!

Специалистка разкри 4 сигурни начина да забравите за безсънието

Безсънните нощи са чудесни, когато става въпрос за романтика или уикенд с приятели, но абсолютно мъчителни в контекста на натовареното ежедневието. Отчайващото броене на овци сякаш реципрочно умножава пълзящото отчаяние и дава обратен резултат на желания резултат: човек не спи и се върти безкрайно в леглото. Нещо повече, подобни ситуации рано или късно се случват на всички.

Наистина ли няма начин да се отървете от безсънието? Според експерти има повече от един. От jenata.blitz.bg попаднахме на препоръките на Светлана Саенко - кандидат на медицинските науки и невролог в Австрийския здравен център Верба Майр.

„Основната причина, поради която не можете да заспите дълго време, е т. нар „вътрешен диалог”. Често това се случва поради емоционалното преживяване на минали събития или интензивната подготовка за предстоящия ден”, поясни тя.

Веднага спрете да правите тези седем неща сутрин! Вместо това ги свършете... (СНИМКИ)

„Можете да се научите да заспите за една минута с помощта на дихателни техники и малко практика. Когато всички етапи се превърнат в навик, то гарантирано ще започнете да заспивате още щом се настаните в завивките.

Тези техники не трябва да се извършват при наличие на хронични белодробни заболявания като астма и хроничен бронхит. Освен това не препоръчвам използването на тези практики по време на остри респираторни инфекции и пневмония. Хората над 60-годишна възраст първо трябва да се консултират с терапевт”, казва неврологът и допълва „Уверете се, че мястото е добре проветрено преди да заспите”.

По думите й има точни четири практики, благодарение на които може да заспите буквално за минута.

Ето кои са четирите практики, благодарение на които ще заспите буквално на минутата:

Метод „4-7-8”
За да се научите да заспите бързо, този метод трябва да се практикува два пъти на ден в продължение на около два месеца. Първо, с върха на езика достигаме небцето зад горните зъби, след това със затворена уста вдишваме с четири броя. След това задръжте дъха си за седем секунди, издишайте силно за дълго време докато броите до осем. Повторете толкова пъти, колкото е необходимо, за да се почувствате сънливи. Всеки следващ път ще имате нужда от все по-малко повторения, а с практиката ефектът от релаксация и почивка ще се увеличава. Дори да сте пълни с емоции, тази техника ще облекчи чувството на безпокойство.

Край на досадното въртене в леглото! С тази ефективна военна техника ще заспите за 2 минути

Метод за дишане на съня
При повечето методи за „заспиване“ се препоръчва удължаване на продължителността на издишването или поне издишването да бъде равно на вдишването, тъй като по време на издишването тялото се успокоява и отпуска. По време на вдишването протичат абсолютно противоположни процеси.

Всяка фаза на дишане - вдишване, спиране и издишване - трябва да се извърши в рамките на пет секунди. Вдишайте бавно за пет секунди, прекъснете за пет и издишайте за пет. Ако не е трудно за организма, постепенно увеличавайте продължителността на всяка фаза до шест до осем секунди, но не повече от десет. Основният акцент трябва да бъде върху издишването - именно от него трябва да получите удоволствие. С това дишане скоро ще се почувствате сънливи и ще заспите.

Ето защо заспиването пред телевизора е лоша и изключително опасна идея

Метод за дишане с „десет броя”
За да заспите, използвайки тази техника, трябва да дишате, като броите всяка фаза: вдишване - едно, издишване - две, вдишване отново - три и т.н. Дишайте през устата, умерено дълбоко и продължете да броите до десет - тогава цикълът трябва да се повтори. Обикновено са необходими не повече от три цикъла, за да заспите.

Учени от цял свят зоват: Правете секс преди сън, защото…

Техника на „обратното” мигане
Легнете удобно, отпуснете се и затворете клепачите си. На равни интервали - от пет до петнадесет секунди - отворете очите си за момент, след което ги затворете отново. Това ще се окаже примигването „наобратно“ - успокоява добре тялото и ви подготвя за сън. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай