Рецептите за Никулденски шаран в България са сигурно повече от именяците, които черпят на този празник, но всяка година се появяват все нови и нови творби на кулинарното изкуство. Днес ще ви предложим рецепта за шаран върху възглавничка от картофки на фурна.
В приготвянето на това апетитно блюдо няма нищо сложно и трудоемко, но крайният резултат е възхитителен и на вид, и на вкус.
Продукти:
1 шаран
0,5 кг картофи
2 глави лук
125 гр. майонеза
половин лимон
10 мл растително масло
сол, черен пипер, зелении - на вкус
Всяка домакиня трябва да направи шарана по този начин за Никулден! Стара традиция гласи, че...
Приготвяне:
В началото трябва да направите марината за шарана. Добавете в майонезата сол и черен пипер на вкус, както и сока от четвърт лимон. Разбъркайте добре.
Почистете шарана от люспите и вътрешностите и го намажете навсякъде с маринатата. Оставете го да поседи 1 час. Маринованият шаран ще стане по мек и сочен при печенето.
През това време обелете картофите и ги нарежете на тънки резени.
Почистения лук нарежете на полукръгове
Наситнете зелениите
Втората четвъртинка от лимона нарежете на полукръгчета
Намажете тавата с растителното масло. На дъното разстелете нарязаните картофи и ги посолете леко. Върху картофите разстелете лука и също поръсете с малко сол. Отгоре сложете шарана и го намажете с останалата марината. Направете му процепи, в които сложете парченцата лимон.
Пече се 40 минути при температура 200 градуса.
Сервира се поръсен с наситнените зелении.
Да ви е вкусно!
/jenata.blitz.bg