Никулденски шаран върху възглавничка от картофки

Никулденски шаран върху възглавничка от картофки

Рецептите за Никулденски шаран в България са сигурно повече от именяците, които черпят на този празник, но всяка година се появяват все нови и нови творби на кулинарното изкуство. Днес ще ви предложим рецепта за шаран върху възглавничка от картофки на фурна.

В приготвянето на това апетитно блюдо няма нищо сложно и трудоемко, но крайният резултат е възхитителен и на вид, и на вкус.

Продукти: 

1 шаран

0,5 кг картофи

2 глави лук

125 гр. майонеза

половин лимон

10 мл растително масло

сол, черен пипер, зелении - на вкус

Всяка домакиня трябва да направи шарана по този начин за Никулден! Стара традиция гласи, че...

Приготвяне:

В началото трябва да направите марината за шарана. Добавете в майонезата сол и черен пипер на вкус, както и сока от четвърт лимон. Разбъркайте добре.  

Почистете шарана от люспите и вътрешностите и го намажете навсякъде с маринатата. Оставете го да поседи 1 час. Маринованият шаран ще стане по мек и сочен при печенето.

През това време обелете картофите и ги нарежете на тънки резени.   

Почистения лук нарежете на полукръгове  

Наситнете зелениите

Втората четвъртинка от лимона нарежете на полукръгчета

Намажете тавата с растителното масло. На дъното разстелете нарязаните картофи и ги посолете леко. Върху картофите разстелете лука и също поръсете с малко сол. Отгоре сложете шарана и го намажете с останалата марината. Направете му процепи, в които сложете парченцата лимон.  

Пече се 40 минути при температура 200 градуса.

 Сервира се поръсен с наситнените зелении.

Да ви е вкусно! 

/jenata.blitz.bg

Коментирай

taka e

taka e 06.12.2018 15:22

отърви се от стърчащия корем ,виж колко е лесно ще отслабнеш без диети и упражнения http://bit.ly/2oVFkiq