logo

Всяка домакиня трябва да направи шарана по този начин за Никулден! Стара традиция гласи, че...

Всяка домакиня трябва да направи шарана по този начин за Никулден! Стара традиция гласи, че...

В навечерието на един хубав празник – Никулден, ще ви предложим една традиционна рецепта за шаран на фурна с гъбки и заливка от яйца, която се приготвя в Северозападна България, пише osata.eu.

Традицията е Никулден да се посрещне с риба на трапезата (обикновено шаран). Смята се, че той е слуга на светеца. Ето и уникалната и вкусна рецепта за шаран на фурна по видински:

Необходими продукти за 8 порции:

За ястието:
1 шаран около 2 кг.
250 гр. Дребни печурки
4 с.л. морска сол

За заливката:
8 яйца
1 ч.л. черен пипер
Няколко скилидки чесън
Копър
Магданоз
Джоджен

За гарнитурата
Сварен с билки ориз

Начин на приготвяне

Шаранът се изчиства добре от вътрешностите и люспите. Измива се неколкократно със студена вода и се натърква отвътре и отвън с морска сол. Оставя се да престои осолен 25-30 минути. Поставя се в подходяща тава.

Фурната се загрява на 180-200 градуса и се пече около 25-30 минути. През това време се подготвя заливката

Яйцата се разбиват в купа. Чесънът и зелените подправки се накълцват на ситно и се добавят към яйцата. Овкусява се със сол и черен пипер.

Тавата се изважда от фурната и измитите гъби се слагат при рибата. Шаранът на фурна се залива с приготвената смес. После го връщата отново във фурната и се пече 10-15 минути.

Поднася се с гарнитура от ориз.

Забележки:

Поверието гласи, че когато шаранът се почиства, трябва да се следи внимателно къде падат люспите, защото, ако се настъпят, това ще донесе нещастие и болести в семейството.

Съвети за избор на шаран за Никулден:

За да сте спокойни, че шаранът, който ще приготвите за празничната трапеза е пресен, най-добрият избор е да го купите жив от аквариум. Ако нямате възможност да купите жив, то най-добре вземете охладен.

Охладената риба задължително трябва да се държи върху лед, като се поддържа температура между -1 до +3 градуса, без самата риба да замръзва.

Както гласи старата поговорка: „Рибата се вмирисва откъм главата”. За това обърнете особено внимание на хрилете – те трябва да са розови. Ако очите на шарана са потъмнели и хлътнали проверете в съседния магазин.
 

Коментирай

taka e

taka e 06.12.2018 15:23

отърви се от стърчащия корем ,виж колко е лесно ще отслабнеш без диети и упражнения http://bit.ly/2oVFkiq