В навечерието на един хубав празник – Никулден, ще ви предложим една традиционна рецепта за шаран на фурна с гъбки и заливка от яйца, която се приготвя в Северозападна България, пише osata.eu.
Традицията е Никулден да се посрещне с риба на трапезата (обикновено шаран). Смята се, че той е слуга на светеца. Ето и уникалната и вкусна рецепта за шаран на фурна по видински:
Необходими продукти за 8 порции:
За ястието:
1 шаран около 2 кг.
250 гр. Дребни печурки
4 с.л. морска сол
За заливката:
8 яйца
1 ч.л. черен пипер
Няколко скилидки чесън
Копър
Магданоз
Джоджен
За гарнитурата
Сварен с билки ориз
Начин на приготвяне
Шаранът се изчиства добре от вътрешностите и люспите. Измива се неколкократно със студена вода и се натърква отвътре и отвън с морска сол. Оставя се да престои осолен 25-30 минути. Поставя се в подходяща тава.
Фурната се загрява на 180-200 градуса и се пече около 25-30 минути. През това време се подготвя заливката
Яйцата се разбиват в купа. Чесънът и зелените подправки се накълцват на ситно и се добавят към яйцата. Овкусява се със сол и черен пипер.
Тавата се изважда от фурната и измитите гъби се слагат при рибата. Шаранът на фурна се залива с приготвената смес. После го връщата отново във фурната и се пече 10-15 минути.
Поднася се с гарнитура от ориз.
Забележки:
Поверието гласи, че когато шаранът се почиства, трябва да се следи внимателно къде падат люспите, защото, ако се настъпят, това ще донесе нещастие и болести в семейството.
Съвети за избор на шаран за Никулден:
За да сте спокойни, че шаранът, който ще приготвите за празничната трапеза е пресен, най-добрият избор е да го купите жив от аквариум. Ако нямате възможност да купите жив, то най-добре вземете охладен.
Охладената риба задължително трябва да се държи върху лед, като се поддържа температура между -1 до +3 градуса, без самата риба да замръзва.
Както гласи старата поговорка: „Рибата се вмирисва откъм главата”. За това обърнете особено внимание на хрилете – те трябва да са розови. Ако очите на шарана са потъмнели и хлътнали проверете в съседния магазин.