Светъл празник е в неделя! Безброй прекрасни имена черпят, а традициите повеляват...

Народната традиция е свързана с обичая коледуване, а подготовката на момците, които участват в обреда, започва от Игнажден

https://jenata.blitz.bg/dom-i-semeystvo/svetl-praznik-e-v-nedelya-bezbroi-prekrasni-imena-cerpyat-a-tradiciite-povelyavat Jenata.blitz.bg
Светъл празник е в неделя! Безброй прекрасни имена черпят, а традициите повеляват...

На 25 декември православните християни в почти 70 страни в света празнуват Коледа.

Според Евангелието Христос се ражда в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят.

Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.

Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата "календе"). До IV век в Календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос.

Уникална Коледна погача

Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение. Разделянето на двата празника става едва в IV-V в. под влияние на древните езически вярвания. Именно в дните между 17 и 23 декември представителите на старата вяра в Рим чествали бог Сатурн, а на 25 декември римляните славели слънцето и победата му над тъмнината.

Календарните обреди у славяните са свързани със започването на годината, със слънчевия кръговрат през декември.

С все по-широкото разпространение на християнската религия, раждането на слънчевия Бог било свързано със символичното име-определение, дадено на Христос като "слънце на правдата". Постепенно Богът на слънцето се идентифицира със слънцето на правдата - Христос, а рождения ден на езическия бог се превръща в негово рождество.

През ХХ век българите прибавят към коледната обредност още един елемент, привнесен от Западна Европа - сияещата елха. Христос идва на земята, за да освети хората и тяхното царство.

С идването си той донася частица от светостта на небесния мир - красивото, отрупано с плод Райско дърво. Затова елхата се отрупва с фигурки на ангелчета, Дядо Коледа, гирлянди, топчици, свещички, символизиращи Христовата същност (светлината, знанието, чистотата, истината).

Народната традиция е свързана с обичая коледуване.

Основни участници са момци в предженитбена възраст. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водача на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят "шарени тояги".

Времето за коледуване е строго определено от традицията - от полунощ до изгрев слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджоли, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

Коледарите обхождат домовете, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Стопанинът кани около трапезата младите мъже и ги черпи с вино и ракия, а после момата ги дарява с вит кравай.

Даряват ги още с пари, месо, боб, брашно, вино и др. След като си разпределят краваите, останалите продукти коледарите разпродават, а събраните средства даряват на бедните, църквата, на училището или читалището.

Всички ходят на църква. Прави се традиционното общоселско хоро.

На 25 декември имен ден празнуват всички с имената: Божидар, Божидара, Божан, Божана, Божин, Божил, Емил, Емилия, Емануил, Емануела, Звезда, Звезделина, Звезделин, Звездан, Звездьо, Ицо, Кристиян, Кристиан, Криси, Хриси, Христа, Христина, Кристина, Кристиана, Младен, Младена, Радослав, Радослава, Радомир, Радомира, Радостин, Радостина, Радина, Райко, Радко, Христо, Християн, Христин, Христофор.

На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия през този и следващите дни са приготвени от свинско месо.

На празничната трапеза се слага пача, печен дроб, пастърма със зеле, свинско с праз, печена кокошка, свинско печено, кървавица, наденица, кюфтета, сланина, сарми, баница, пита, медени сладки.

В следващите редове от ще ви дадем няколко вкусни предложения за празника по рецепти на Иван Звездев, на които попаднахме в dnesbg.com.: 

Коледно вретено
Необходими продукти за 5 порции: 1 кг кайма, 1 ч.л. чубрица, 1 яйце, 1/2 ч.л. копърово семе, сол и черен пипер на вкус, 5 бр. тънка наденица или кърначе, 100 г бекон, нарязан на тънки филии, 4 с.л. галета за поръсване, 4 с.л. олио за поливане

За плънка: 10 листа кисело зеле,  стрък праз, 2 с.л. олио, 1 дафинов лист, 1 ч.л. червен пипер.

В тенджера под налягане се слага дребно нарязан праз, 2 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, фино нарязано зеле и 1 дафинов лист. Налива се 1/2 чаша вода. Тенджерата се слага на котлона. След повишаване на налягането зелето се вари 5 минути, изважда се и охлажда.

Каймата се омесва със сол, чубрица, копърово семе, яйце и галета. Разделя се на пет еднакви части. Всяка част се разстила с намаслени ръце на правоъгълно парче, слагат се две филии бекон, покриват се с кисело зеле, една наденица, на която се правят няколко прореза по повърхноста.

Навива се руло, а краищата се заострят. Всяко вретено се поставя в намаслена тавичка, поръсва се с галета.

В малка касерола се загряват 4 с.л. олио и с него се полива всяко вретено, за да се “позлати” галетата и стане по вкусна. Вретеното се пече за 25 мин. в предварително затоплена фурна на 180 градуса.

Пълнени чушки с шарена киноа и ленено семе

Необходими продукти за 4 порции:
Червени чушки 8 бр. (сушени), 4 с.л. ленено олио (зехтин), 1 глава кромид лук – ситно нарязан, 1 малък морков на дребни кубчета, резен глава целина – 50 г на малки кубчета, 200 г шарена киноа (бяла, червена и черна), 2 домата обелени и нарязани на малки кубчета, 2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. сушен риган, 1/2 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л.  чубрица, 2 с.л. ленено семе, 2 клонки целина – ситно нарязани, 1 ч.л. сол

Чушките се почистват от семето и леко се осоляват отвътре. Измива се киноа и отцежда. В тиган се загрява лененото олио и се слагат заедно лукът, морковите, целината и доматите. След 30 секунди се слага киноа и се залива с 300 мл гореща вода.

Посолява се и на тих огън под капак се оставя да се задуши, докато се изпари водата.  Поръсва се с червен пипер, кимион, целина листа, риган и ленено семе. Разбърква се добре и се пълнят чушките.

Горната част с плънката се притиска в купичка с брашно и чушките се подреждат в намаслена тавичка. Леко се поливат с олио, поръсват се с малко сол и се налива 200 мл гореща вода. Пекат се на 180° С в загрята фурна за около 45-50 мин.

Забележка: ако се готви със сухи чушки, тогава те се накисват предварително в топла вода, докато набъбнат, за около 30 мин. и когато се напълнят, се пекат за не повече от 30 минути.
Могат да се консумират както топли, така и студени.

Лозови сарми по рецепта на Чудомир
20-30 бр. лозови стерилизирани листа , 3 с. л. зехтин,  2 ч. л. джоджен, 2 ч. л. червен пипер, 1 лук, 1 шепа стафиди, 1 к. ч. смлени орехови ядки, 1 ч. л. смляно кафе, 1 ч. ч. ориз,  черен пипер и сол на вкус.

Лукът се наситнява и се пържи 3-4 минути в зехтина. Добавя се оризът. Пържи се, докато стане стъклен, след което се поръсва с ореховите ядки, кафето и червения пипер. Налива се 1 ч. ч. гореща вода. Посолява се и къкри, докато оризът поеме водата. Подправя се с джоджен и черен пипер, изсипват се стафидите.

Във всеки лозов лист се поставя по лъжица от сместа и се завива. Дъното на тенджера се покрива с лозови листа, върху тях се нареждат сaрмите и се притискат с чиния. Налива се вода до ръба на чинията, оставя се да къкри под капак 20-30 мин.

Шарена салата с киноа
Необходими продукти за 4 порции:
120 г шарена киноа (300 г сварена), 200 г рукола, 300 г чери домати, 50 г пармезан за поръсване, 500 г салата “Айсберг”, дресинг: 25 мл балсамов оцет, 50 мл малинов оцет, 100 г мед, 75 мл зехтин, 100 мл олио, 5 г сол.

Съставките за дресинга се разбиват с пасатор. Айсбергът се реже на фини ивици и смесва с едро нарязана рукула. Добавя се сварена киноа и нарязан на 4 домат. Размесва се и полива с дресинг, отново се размесва и подрежда в чинии. Поръсва се с пармезан на люспи или на фино ренде и сервира веднага.

Любимите коледни пържолки на Звездев
Свински вратни пържоли предварително се овкусяват със сол, черен пипер, чубрица и соев сос. След това се подреждат в глинен гювеч.

Ред пържоли се редува с ред кисели краставички, гъби и топено сирене, докато продуктите свършат. На финала се слага малко вода и по желание готварска сметана.

Гърнето се пече във фурна на 150° за два часа.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

Горещи