Ако все още не сте приготвили великденските курабии и се чудите за златната пропорция, не се тревожете, ще ви помогнем с една изпитана домашна рецепта.
Козунак от Александрийско тесто! Уникален е!
Ето и поредната изпитана рецепта Надежда Сотирова, която съветва: „Направи си сам, не стой гладен”, пише glasnews.bg.
Рецептата е за една доза великденски домашни курабии /около 1кг/.
Рецепта за козунак „На жълтък“, която всяка домакиня може да направи
Продукти:
5 яйца
½ кофичка мас
½ кофичка кисело мляко, загасена с 1 ч.л сода бикарбонат
настъргана лимонова кора
1 амонячна сода
2-3 ванилии
2 ч.ч захар
1 кг брашно /или колкото поеме сместа, докато тестото спре да лепи/
Начин на приготвяне:
Първо разбиваме яйцата със захарта, после разтопяваме маста на котлона, но да не е гореща. Загасяваме киселото мляко със сода бикарбонат, да шупне и го изсипваме при яйцата. След това слагаме ванилията с кората от лимон и след това брашното.
Тестото се меси, докато спре да лепи. След това загряваме фурната на 180 °, като я пускаме да пече само отдолу.
Подготвяме тавите, на които се слага хартия за печене, за да не се начупят курабиите. Разточваме тестото с дебелина 5 см. /колкото тестото е по-дебело, толкова курабиите са по-меки и не се чупят/. Избождаме тестото с форми за курабии.
Подреждаме курабиите в тавите, като и ги намазваме отгоре с яйце и ги поръсваме с кристална захар.
Изпичане:
Печем на предварително загрята фурна на 180 °/само отдолу, за да бухнат курабиите./ Готови са, когато добият златист цвят.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!