Тези великденски домашни курабии стават за минути, у дома ги обожават

Големият християнски празник наближава, а с това се увеличават и идеите какво да сложите на трапезата

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/tezi-velikdenski-domasni-kurabii-stavat-za-minuti-u-doma-gi-obozavat Jenata.blitz.bg
Тези великденски домашни курабии стават за минути, у дома ги обожават

Ако все още не сте приготвили великденските курабии и се чудите за златната пропорция, не се тревожете, ще ви помогнем с една изпитана домашна рецепта.

Козунак от Александрийско тесто! Уникален е!

Ето и поредната изпитана рецепта Надежда Сотирова, която съветва: „Направи си сам, не стой гладен”, пише glasnews.bg. 

Рецептата е за една доза великденски домашни курабии /около 1кг/.

Рецепта за козунак „На жълтък“, която всяка домакиня може да направи

Продукти:

5 яйца
½ кофичка мас
½ кофичка кисело мляко, загасена с 1 ч.л сода бикарбонат
настъргана лимонова кора
1 амонячна сода
2-3 ванилии
2 ч.ч захар
1 кг брашно /или колкото поеме сместа, докато тестото спре да лепи/

Начин на приготвяне:

Първо разбиваме яйцата със захарта, после разтопяваме маста на котлона, но да не е гореща. Загасяваме киселото мляко със сода бикарбонат, да шупне и го изсипваме при яйцата. След това слагаме ванилията с кората от лимон и след това брашното.

Тестото се меси, докато спре да лепи. След това загряваме фурната на 180 °, като я пускаме да пече само отдолу.

Подготвяме тавите, на които се слага хартия за печене, за да не се начупят курабиите. Разточваме тестото с дебелина 5 см. /колкото тестото е по-дебело, толкова курабиите са по-меки и не се чупят/. Избождаме тестото с форми за курабии.

Подреждаме курабиите в тавите, като и ги намазваме отгоре с яйце и ги поръсваме с кристална захар.

Изпичане:

Печем на предварително загрята фурна на 180 °/само отдолу, за да бухнат курабиите./ Готови са, когато добият златист цвят.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай