Навън още е топло, но зимата скоро ще почука на вратата. Време е домакините да запретнат ръкави и да се погрижат за зимнината. Ако ще стерилизирате туршията, няма значение кога ще я правите и е по-добре сега, докато на пазара има изобилие от зеленчуци, пише Труд бг.
Не чакайте да поевтинеят, защото това няма да се случи. А зимнината, която не се стерилизира, можете да сместите в хладилника, стига да не е в големи буркани.
Пармиджана с патладжани - истинска наслада за сетивата
Суровата туршия и зелето по обясними причини се слагат последни, по Архангеловден, когато започват първите студове.
Ако не искате парите ви да отидат на вятъра и целият ви труд да пропадне, се погрижете да си набавите само качествени продукти, от сигурни места и по възможност - без нитрати.
Химикалите могат да накарат бурканите да бомбират или зеленчуците да се смият малко след приготвянето им. И в единия, и в другия случай отиват на боклука. Внимавайте също да не попаднете на оцет менте. Избирайте само здрави зеленчуци - дори леко загнилите могат да развалят всичко.
Когато туршията се стерилизира, не трябва да се изварява прекалено дълго, за да не омекнат и да не се разкашкат зеленчуците.
Бърза гръцка мусака, в която всички ще се влюбят от първата хапка
Спазвайте точно рецептите, те са изпитани във времето. Тази, която ще се съхранява на студено без изваряване, непременно трябва да се покрие със слой олио отгоре, което ще попречи на въздуха да контактува с продуктите.
Препържете го леко и го налейте топло, но не горещо. На суровата туршия не се сипва олио – солта в нея е достатъчен консервант, който я предпазва от разваляне.
Парена туршия „100 чушки“
Необходими продукти:
100 червени чушки капия (около 6 кг)
1 л оцет
1 ч. ч. олио
1 ч. ч. захар
150-200 г сол
4-5 глави чесън
магданоз или кервиз (листа и глава)
черен пипер, дафинов лист
Начин на приготвяне:
Чушките се изчистват от семките и се пускат във врящата смес от оцет, олио, сол и захар. Държат се малко, докато променят цвета си, обръщат се и се изваждат. Оставят се да се отцедят в захлупен съд.
Когато изстинат, се редят плътно в буркани, като помежду им се слагат магданоз (кервиз), скилидки чесън, дафинов лист и зърна черен пипер. Течността, в която са парени чушките, се оставя да ври още 10-15 мин. на слаб огън, охлажда се и с нея се заливат чушките в бурканите.
Най-отгоре туршията се притиска с вишнево клонче с листа, предварително попарено с вода. Над него трябва да има още течност.
Не се стерилизира, държи се на хладно. Излизат 6 буркана от 1 л.
Лесни камби
Необходими продукти:
6 кг камби
1 л оцет
1 кг захар
300 г сол
300 мл олио
кервиз
чесън
моркови и карфиол – по желание
Начин на приготвяне:
Кипва се марината от оцета, солта, захарта и олиото и се оставя да се охлади леко. Нарязаните камби, скилидките обелен чесън и нарязаният кервиз се заливат с топла (не гореща) марината в дълбок съд.
Разбърква се 3-4 дни, след което се насипва в буркани, залива се с отделения сок и се държи на студено. Не се стерилизира. Ако слагате моркови и карфиол, намалете количеството на камбите. Излизат 6 буркана от 1 л.
Патладжани от Банско
Необходими продукти:
5 кг патладжани
1 ч. ч. сол
1,5 л оцет
1,5 л вода
3-4 глави чесън
500 мл олио
черен пипер, дафинов лист
магданоз – по желание
Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на колела, дебели 1 пръст, без да се белят. Посоляват се и се оставят 4 часа да се отцедят. Нареждат се в дълбока тенджера, слагат се дафинов лист и зърна черен пипер, и се заливат с равни части оцет и вода (около две бутилки оцет).
Ври 5 минути от момента на завирането. Патладжаните могат да се сложат на две порции. Течността от варенето се изхвърля.
Патладжаните се оставят да изстинат и след това се нареждат плътно в буркани с обеления чесън и магданоз (по желание). Препържва се олиото и леко изстинало се залива върху патладжаните да ги покрие хубаво.
Не се стерилизира, държи се на студено.
Туршия от зелени домати
Необходими продукти:
4 кг зелени домати
4 глави чесън
3 големи връзки копър
150 мл оцет
500 мл олио
200 г сол
250 г захар
Начин на приготвяне:
Доматите се нарязват на кръгчета по 0,5 см и всеки ред се поръсва със солта и захарта. Престояват 2-3 часа, прецеждат се в гевгир и водата се изхвърля. Разбъркват се с останалите продукти и се нареждат плътно в буркани. Стерилизират се 5 мин.
Може и без да се изваряват, но трябва да се сипе отгоре препържено олио и да се държат на студено.
Хит на седмицата
Камби с оцет и мед
Необходими продукти:
(за буркан от 3 л)
1,5 кг по-дребни камби
карфиол, моркови, хрян, чесън – по желание
500 мл вода
500 мл оцет
80 г мед
3 с. л. сол
дафинов лист, черен пипер, бахар
Начин на приготвяне:
Отрязва се част от дръжката на камбите и те се надупчват с игла около семенника. Нареждат се плътно в буркан и се заливат със студена саламура от водата, оцета, солта и меда. Между камбите се слагат дафинови листа, зърна черен пипер и бахар.
По желание могат да се поставят розички карфиол, моркови, чесън и хрян. Отгоре се сипва малко препържено олио. Затваря се добре и се държи на студено, без да се стерилизира. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!