Уникална вкусотия: Печена агнешка плешка с чесън и розмарин

Уникална вкусотия: Печена агнешка плешка с чесън и розмарин

Изключително лесно за приготвяне ястие, което ще ви зарадва със своята красота и богат вкус

Какво е великденската трапеза без крехко агнешко месо? И ако все още не сте решили как да го приготвите тази година, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да го направите по тази рецепта. 

Убедени сме, че ще се хареса на всички заради максималната си простота. Взимате месото, овкусявате с подправките, мятате във фурната, а после сервирате с някаква гарнитура. Между другото, с каквото и да го поднесете, все ще е вкусно! 

Свекърва ми издаде тайната за сочно агнешко, всички у дома го обожават

С две думи - изключително лесно за приготвяне ястие, което ще ви зарадва със своята красота и богат вкус.

Ето и нужните продукти за това вкусно празнично изкушение: 

агнешка плешка - 1,5-2 кг.
1 глава чесън  
100 гр. горчица  
зира, черен пипер, бахар и 3-4 клонки пресен розмарин 

Начин на приготвяне: 

Няколко часа преди готвенето ще трябва да извадите месото от хладилника, за да му дадете възможност да достигне равномерна стайна температура. След това почистете внимателно от жилите и излишната мазнина. Между другото, добре е да оставите малко мазнина, за да не изсъхва месото. 

Печено агнешко бутче на бавен огън, топи се в устата

Счукайте подправките в хаванче и ги смесете с нарязаните скилидки чесън. В месото направете малки разрези с нож и поставете по малко от подправките, чесъна и пресния розмарин.

Останалите подправки втрийте добре в агнешкото. Отгоре намажете добре с горчица, за да се получи любимата на всички хрупкава коричка. 

Поставете решетка в тавата за печене, поставете месото отгоре и печете във фурна на 180 градуса

За добре изпечено агнешко трябва 1 час във фурната на 180 градуса плюс по още 30 минути за всеки 500 гр. тегло. Или казано по друг начин - за агнешка плешка с тегло 1.2 - 1.5 кг са нужни около 2.5 часа за постигане на перфектен хрупкав загар. 

Агнешко по стара френска рецепта - истинска наслада за сетивата

30 минути преди времето да изтече, може да покриете с фолио, за да не прегори коричката. 

След като извадите месото, му дайте 10-ина минутки да си почине. Сервирайте със свежи подправки и гарнитура от печени картофки, овкусени със заехтин. Добър апетит! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай