Реших да приготвя лазаня за вечеря, но в магазина не открих кори. За щастие си спомних, че сега е сезонът на тиквичките и веднага го реших - време е за зеленчукова лазаня!
Замествайки тестените кори с тиквички, ястието ще бъде по-малко калорично, но не и по-малко вкусно. Да не говорим, че е доста по-евтино.
В него има и кайма, и деликатен кремообразен сос, и топящ се устата кашкавал. Сочно, ароматно и много апетитно. Опитате ли веднъж, ще го приготвяте отново и отново.
Списък с продукти:
800 гр. кайма
2 глави лук
1 морков
3-4 скилидки чесън
2 суп. л. доматена паста
1 кг. тиквички
Всички полудяха по тези картофи на фурна, топят се в устата ВИДЕО
4 филийки моцарела
сол и черен пипер на вкус
За заливката:
2 яйца
100-150 гр. кашкавал
200 гр. сметана
сол, черен пипер и подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Запържете ситно нарязания лук и чесън в предварително загрят тиган с растително масло. Когато лукът се зачерви, добавите морковите, настъргани на едро ренде. Пържете още 2-3 минути.
Разбулена е най-голямата тайна за перфектната паста СНИМКИ
Добавете каймата към зеленчуците. Можете да използвате смес от свинско и телешко или от пилешко месо. Запържете каймата на умерен огън, като не спирате да бъркате, докато не посветлее. Добавете сол, черен пипер и любимите си подправки.
Добавете и доматеното пюре, разбъркайте и запържете още 3 минути.
Измийте тиквичките и ги нарежете на филийки с дебелина около 4 милиметра. Нарежете моцарелата на малки парченца.
В подходящ съд разбийте яйцата с малко сол и черен пипер. Добавете сметаната и разбъркайте добре.
Всички у дома полудяха по тези вкусни тиквички на фурна
Намажете тавата с олио. Поставете слой тиквички на дъното. Отгоре сложете кайма, след това малко моцарела и нов слой тиквички. След това изсипете малко сос и отново добавете кайма.
Редете по този начин, докато не свършат всички съставки. Трябва да завършите всичко с ред тиквички. Върху него излейте останалия сос и поръсете с настърган кашкавал.
Покрийте тавата с фолио и печете във фурна, загрята до 180 градуса, за 45 минути. 10 минути преди готовност е добре да отстраните фолиото, за да може кашкавалчето да се запече.
Зеленчуковата лазаня е готова! Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!