logo

5 съвета за дълъг живот и крепко здраве

5 съвета за дълъг живот и крепко здраве

Изкуството да удължиш живота е изкуството да не го съкращаваш, е казал Албер Дастре

Открай време хората не спират да опитват да съхранят младостта и енергичността си и да не остаряват възможно най-дълго.

Специалистите не спират да работят в тази посока. Но, за съжаление, все още никой не е изобретил онова вълшебно средство, което ще ни подари вечна младост. 

Последните изследвания обаче дават капчица надежда. В тях не става дума точно за удължаване на живота, а за запазване на бодростта и здравето до дълбока старост.

Днес от jenata.blitz.bg ще ви запознаем с пет от тях. Те ще ви помогнат значително да подобрите качеството си на живот и да се радвате на крепко здраве до дълбоки старини.

Теория за ортобиозата (умението "да се живее правилно")

"Изкуството да удължиш живота е изкуството да не го съкращаваш", е казал Албер Дастре. Смята се, че ние самите съкращаваме живота си и за да живеем по-дълго, просто трябва да премахнем факторите, които го съкращават.

5 правила за хранене, които удължават живота

Те са известни на всички, категорични са специалистите. Ето ги и тях:

Умерена физическа активност

Ключовата дума тук е "умерена". Движението е живот. Стоенето пред телевизора с дни скъсява живота.

Оптимизъм

Установено е, че сред столетниците няма тъжни хора. Те са активни и жизнерадостни, умеят да виждат положителните страни на живота и бързо да забравят лошите. И винаги казват: "Благодаря на Бог за всичко!" - както за доброто, така и за лошото!

Хранене

Тук отново важните неща са две - умерено и правилно. Всеки излишен килограм скъсява живота с 2%.

Високо ниво на образование

Не е нужно да сте академик. Просто трябва постоянно да тренирате мозъка си.

Ето защо японците живеят дълго и стареят бавно

Мозъкът прилича на мускулите. Ако не се движите дълго време, мускулите атрофират. Така е и с мозъка. Ако не го натоварвате със задачи и непрекъснато стоите пред телевизора - кажете "здравей" на ранната старческа деменция. 

И не на последно място - отказ от лошите навици.  

Теория за свободните радикали

Учените вярват, че най-важното е да се борим със страшните свободни радикали, които увреждат клетките. По думите им трябва да консумираме храни, които унищожават тези радикали. С напредването на възрастта производството на антиоксиданти намалява, затова и започваме да стареем. 

Известни са следните антиоксиданти:

Бета каротин - моркови, зелени и червени чушки, касис, боровинки, домати

Витамини - Е, С, В6

Откриха напитката еликсир на дълголетието

Биофлавоноиди - зелен чай, плодове, шипки, кори от цитрусови плодове, лук

Теория за ниските температури

Учените са установили, че постоянната телесна температура силно влияе върху продължителността на живота. В момента най-големи надежди се възлагат именно на тази теория. Оказва се, че намаляването на температурата само с 1-2 градуса удължава живота с 1,5-2 пъти.

Изследователите свързват това със забавянето на метаболизма. Нискокалоричното хранене влияе на телесната температура.

Досега са правени само наблюдения върху животни. Голият къртичест плъх живее около 30 години, въпреки че събратята му по вид живеят между 1,5 и 3 години. Учените смятат, че причината за продължителния му живот се крие в ниската телесна температура и бавния метаболизъм на животното.

Теория за ентеросорбцията

Смята се, че стареенето се дължи на натрупването на токсични вещества в организма. Изходът е да добавите сорбенти към храната, които премахват токсините.

Най-добрите добавки към чая за силен имунитет

Естествените сорбенти са хранителните влакна (фибри и целулоза). Зеленчуците и плодовете, които са богати на тях, са зеле, моркови, цвекло, ябълки.

Теория на теломеразата

Това е една от най-перспективните и интересни теории. 

Много учени вярват, че стареенето е резултат от съкращаването на ДНК-то. С всяко клетъчно делене то се съкращава. В нашето тяло обаче има "вечни клетки“, чиято ДНК не се променя. Такива са чревните епителни клетки, червения костен мозък и раковите клетки.

Направите ли тези 6 неща, ще доживеете до 100 години

Смята се, че в организма има ген, който възстановява ДНК-то. Той произвежда ензима теломераза. Сега учените умиват над това как да включат този ген и да направят хората безсмъртни. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

Коментирай