Имунната система на човека е основната бариера, която предпазва организма от агресивните външни фактори. Именно отслабената защита е причина за честите заболявания както при децата, така и при възрастните.
Укрепването на имунитета, както и профилактичните мерки, насочени към поддържането му, са от изключително значение.
Всички знаят, че чаят е едно от средствата, с които можем да се радваме на силен имунитет. Освен това, заради голямото количество антиоксиданти в състава си, той е в състояние да намали риска от развитието на рак
Топлата напитка става още по-полезна, ако се съчетае с някои имуностимулиращи добавки, за които днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем.
Започваме с куркумата. Специалистите са установили, че тя активира важни части на имунната система, като Т и В-клетките. Добавката може да намали възможността от поява на артрит, алергии и астма, а също така снижава риска от сърдечни заболявания, Алцхаймер, диабет и онкологични заболявания.
Важно е обаче да знаете, че продуктът може да предизвика нежелани реакции в съчетание с някои антикоагуланти, лекарства, които намаляват киселинността в стомаха, и медикаменти срещу диабет.
Диетолог посочи най-полезното месо за силен имунитет
Друга полезна добавка за чай е коренът от женско биле. Той съдържа флавоноиди - вид растително съединение, което е богато на антиоксиданти и има противовъзпалителни, антидиабетни и противоракови свойства.
Има данни, че женското биле може да се бори с бактериите, вирусите и гъбичките.
За съжаление, консумацията му в големи количества също може да доведе до нежелани реакции, като високо кръвно налягане, намалени нива на калий и усложнения по време на бременност.
Джинджифилът също е много полезна добавка за силен имунитет. Той съдържа много химични съединения като гингерол, които помагат в борбата с възпалението и рака. Добавката често се използва при гадене и различни видове артрит.
Чай от лайка бори страшни болести
Джинджифилът обаче може да причини проблеми при хора с жлъчнокаменна болест или такива, които приемат антикоагуланти. Също така не е ясно дали употребата му е безопасна по време на бременност, затова преди да прибегнете до него, най-добре се консултирайте с вашия лекар.
Чаят с лютива мента също помага в борбата с вирусите и бактериите и укрепва имунната система. Той също така успокоява стомаха при гадене и други стомашно-чревни смущения.
Ментолът и метилсалицилатът (основните съставки в ментата), успокояват, облекчават болката и препятстват бактериалния растеж.
Чаят от ментови листа обикновено се смята за безопасен, но дългосрочните последици от пиенето му в големи количества са неизвестни.
Не докосвайте тези храни! Те са убиец на имунитета!
Има доказателства, че чаят от лайка има антибактериални свойства и помага при неспокоен сън. Полезен е и за укрепване на костите, при менструални болки и при тревога.
Лайката съдържа вид флавоноид - апигенин, за който е доказано в клетъчните изследвания, че бори рака.
Към чая е полезно да добавяте и хибискус. Той съдържа мощния антиоксидант антоцианин и витамин С, който играе важна роля в имунната функция.
Има доказателства, че той може да помогне за понижаване на кръвното налягане и мазнините в черния дроб.
Хибискусът трябва да се избягва от жени, които са бременни или приемат лекарството срещу малария Хлорохин, както и някои медикаменти за кръвно налягане и диабет.
3 продукта, с които бабите ни са укрепвали имунитета си и са борили вирусите
Специалистите са категорични, че на чая не трябва да се гледа като лекарство. Топлата напитка е полезна като част от ежедневната ви диета. Въпреки това понякога може да доведе до някои странични ефекти, например в комбинация с лекарства и по време на бременност, както бе споменато по-горе. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!