logo

Ето защо японците живеят дълго и стареят бавно

Ето защо японците живеят дълго и стареят бавно

Учените са убедени, че жителите на тази страна нямат специална тайна, на която дължат дълголетието си

Япония е страната с най-много столетници, а повечето граждани на тази държава живеят по-дълго от 82 години.

По данни на Световната здравна организация, през 2020 г. средната продължителност на живота в Япония е била 84 години.

Освен това в страната живеят над 88 хиляди души, чиято възраст е равна на 100 или повече години. Ако отворим списъка с най-възрастни хора в света, сред първите 10 ще видим цели четирима японци.

Откриха напитката еликсир на дълголетието

Учените са убедени, че жителите на тази страна нямат специална тайна, на която дължат дълголетието си, а върху продължителността на живота им влияе комбинация от фактори. 

Защо именно в тази страна хората остават млади и живеят дълго?

Интересен факт е, че японците спазват стриктно всички указания на медицинските специалисти. Понякога за нарушаването им се предвиждат сериозни наказания и глоби. 

Друг важен момент е, че върху продуктите, които се продават в магазините, няма срок на годност, тъй като там те винаги са свежи. И не се продават замразени храни.

Всички ястия се приготвят с пресни зеленчуци и прясно уловена риба. Това може да се счита за една от важните причини, които удължават живота на жителите на Страната на изгряващото слънце. 

Добре позната древна напитка срещу настинки е ключът към дълголетието

Първата и най-важна причина, която обяснява продължителността на живота на японците, е правилната и балансирана диета с ниско съдържание на калории. Те ядат предимно ориз, прясна риба, морски дарове, зеленчуци и плодове.

Освен като основно ястие, оризът се използва и като лека закуска. И се приготвя без сол, олио и всякакви други подправки.

Втората причина, на която японците дължат дълголетието си, е активният начин на живот. Почти всеки ден те намират време за спорт, ходене и физически упражнения. 

Дори възрастните хора спортуват или бягат. Именно това им позволява да се обслужват самостоятелно, независимо от възрастта.

Третата причина е манталитетът и отношението към живота. Японците много обичат живота и са философски настроени към възрастта си. Те се опитват да бъдат оптимисти, да живеят в настоящето, да не съжаляват за миналото и да правят планове за бъдещето.

Шокиращо е на какво Елизабет II отдава дълголетието си! Всеки ден тя... (СНИМКИ)

Те вярват, че спокойствието, вътрешната хармония и удоволствието от живота дават дълголетие. Затова винаги са щастливи и бързо се адаптират към промените.

Четвъртата причина, поради която японците живеят до дълбоки старини, е общуването с приятели.

Те се опитват да запазят приятелството си до дълбока старост. И дори в доста напреднала възраст продължават да общуват с приятели, да посещават заедно кафенета, театри и изложби. А най-важното е, че държавата напълно подкрепя тази идея. 

Петата причина е сънят. Всички знаят как сънят влияе на нашето здраве и на състоянието ни като цяло. Японците не правят изключение. Те много ценят съня, затова гледат да са в леглото преди 23 часа и стават рано. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

И автомобилите им

И автомобилите им 20.02.2021 1:11

И добрия им , съвременен автомобил , не като , дизел-динозаврите на европа , къде бучи и шуми и цапоти.