Популярният ендокринолог д-р Екатерина Янг говори за това кои са най-вредните храни на масата през зимата, както и на кои трябва да наблегнем и задължително да присъстват в дневното ни меню.
Тя даде своите препоръки и съвети в канала си в социалната мрежа Telegram. Специалистът е категоричен, че през студените месеци е задължително да се избягват храни с т.н. „празни калории“.
За добро здраве: 5 уникалните ползи на киселото зеле
Янг посочи 5 групи продукти, които категорично трябва да забравите - това са готовите сосове, полуфабрикатите, безалкохолните напитки, чипса и сладките изделия тип понички. Ендокринологът обръща внимание и на храните с висок гликемичен индекс като зърнени продукти, бял хляб.
Екатерина Янг също напомня да се въздържате от консумация на плодове и зеленчуци, които не са сезонни.
Като особено полезни за консумиране са коренът от магданоз, целина, цвекло, ряпа, моркови, жълта ряпа, алабаш, изброи Янг и добави, че кореноплодните са източник на добри въглехидрати.
В същото време те се отличават с „богатия си витаминно-минерален състав“, който помага за попълване на дефицитите.
Експертът смята, че през зимата на масата трябва да има задължително и сезонното кисело зеле. В допълнение към високото съдържание на витамин С, то спомага за подобряване на жлъчния поток и усвояването на желязото от организма.
„Киселото зеле увеличава броя на добрите бактерии и намалява броя на лошите. Също така е много ефективен срещу кандида“, допълни специалистът.
Също така в списъка със здравословните зимни храни влизат тиквата и цитрусовите плодове.
„Тиквата е източник на бета-каротин и фибри. Цитрусовите плодове повишават киселинността на стомашния сок, така че подобряват храносмилането“, заключава експертът. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!