Здравословното дълголетие е свързано с захранването на тялото ви с правилните хранителни вещества, за да активирате възстановяването на клетките и здравето на червата.
Това пише директорът на Програмата за изследване на здравословното дълголетие към университета в Сидни Луиджи Фонтана в нова книга, цитирана от New York Post.
„Насърчавам хората да започнат да експериментират, като отидат на два растителни дни в седмицата, изпробват нови рецепти, откриват нови вкусове и в крайна сметка увеличат това до пет дни в седмицата“, каза Фонтана.
Изследванията на Фонтана показаха, че дълголетието се определя от два ключови фактора: хранителните пътища и микробиома на червата.
„Правилната храна, базирана на растителна диета, активира механизми, които забавят стареенето, намаляват възпалението и подобряват метаболизма.
Без достатъчно богати на фибри растителни храни, полезните чревни бактерии умират, отслабвайки имунната система и увеличавайки риска от заболяване“, обясни ученият.
Но простото преминаване към растителна диета не гарантира по-добро здраве.
„Постигането на балансирана, питателна диета включва много повече от премахване на животински продукти“, каза Фонтана.
За да създадете здравословна, предимно растителна, богата на фибри диета, която поддържа дълголетието, Фонтана предлага да се съсредоточите върху шест ключови групи храни.
„Ако ги ядете ще живеете по-дълго. Спокойно може да се каже, че диетата на растителна основа може да бъде тайната рецепта за дълголетие, ако се придържате към нея правилно“, поясни ученият.
Ето кои са шестте храни, които ако ядете, ще живеете по-дълго:
На първо място са минимално преработените пълнозърнести храни като кафяв ориз, пшеница и ечемик. Те са богати на фибри и осигуряват ползи за здравето като намаляване на риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
Следват бобовите растения като боб, нахут и леща. Те са с ниско съдържание на мазнини и холестерол и осигуряват фибри, протеини и антиоксиданти за поддържане на здравето на сърцето, храносмилането и костите.
След това трябва да включите ядки като бадеми, кашу и шамфъстък в диетата си. Те не само са богати на здравословни мазнини, но също така съдържат няколко важни хранителни вещества, включително витамин Е, магнезий и селен, всички от които насърчават цялостното здраве и жизненост.
Добавяне на семена като сусам, слънчоглед и чиа към вашата диета. Те могат да увеличат приема на протеини, фибри, минерали и полезни за сърцето мазнини. Много от тях също съдържат манган, който се бори със свободните радикали и предпазва клетките ви от оксидативно увреждане.
Когато става дума за здравословни мазнини, ненаситените варианти като екстра върджин зехтин и авокадо са ключови. Те могат да подобрят нивата на холестерола в кръвта, да намалят възпалението и да стабилизират сърдечния ритъм.
Не забравяйте да допълните диетата си с плодове и зеленчуци, особено тези с нисък гликемичен индекс, като ябълки, портокали, броколи и домати. Тези храни се усвояват бавно, помагат за контролиране на теглото, контролират нивата на кръвната захар и намаляват риска от хронични заболявания. / jenata.blitz.bg