Хегемонията на портокалите и мандарините на щанда „Цитрусови плодове“ отдавна е умряла. Не, че нещо, но на българския пазар вече се появи плодът на щастието.
Да, вярно, той се внася в България едва от около десетина години, но вече почти всички полудяха по него.
И определено има защо.
Китайците смятат, че дължат до голяма степен своята жизненост, младоликост и добра имунна система именно на помелото. Според тайландците пък помело лекува астма и туберкулоза, бори отлично рака и прави хората доволни и щастливи от себе си и живота.
Помелото вече може да се закупи почти във всеки магазин или сергия за плодове и зеленчуци. За да сте сигурни, че помелото е напълно зряло, подбирайте плодове с хубава жълта кора.
Избягвайте всякакви следи на разваляне - тъмни петна или сбръчкване на кората в отделни участъци.
Една купичка или 60 грама от него ви доставя витамин C и успява да подобри настроението ви, най-вече заради аромата и сладко-киселия вкус. Киви. Проучване сочи, че този плод помага на хората, които са депресирани.
Помелото е много издръжлив плод, затова ако някой път си купите недобре узряло помело, спокойно го оставете за няколко дни да доузрее.
Няма нужда да го съхранявате в хладилник.
Най-лесният начин да се консумира помело е като пресен плод.
Но ако искате да блеснете с кулинарни умения, включете го към зеленчукови салати със спанак или маруля, като гарнитура към рибни ястия и салата с морски дарове. / jenata.blitz.bg